; ;
Gemt

Karakterforskellen mellem mænd og kvinder firedoblet siden 2005

28. juni 2022

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at kvinderne i stor stil rykker fra mændene på landets gymnasier med markant højere karakterer. Det betyder, at en gennemsnitlig kvinde nu har adgang til 65 flere videregående uddannelser end mændene. Tallene kalder på politisk handling, lyder det fra Dansk Erhverv. 

Det er ikke nyt, at kvinder klarer sig bedre end mænd på gymnasierne.  Men forskellene vokser voldsomt, viser ny analyse fra Dansk Erhverv. Således fik kvinderne et snit på 6,6 i 2005 mod 6,4 for mændene. I 2021 fik kvinderne et snit på 7,8, mens mændene måtte nøjes med 7,0. Forskellen er således firedoblet fra 0,2 karakterpoint til hele 0,8 karakterpoint.

”Det er en voldsom forskel, som absolut kalder på politisk handling. Der er noget galt, når ét køn på den måde falder så meget bagud, som det er tilfældet. I det hele taget er kønsskævheden i uddannelsessystemet problematisk. Alt for mange unge mænd får aldrig en uddannelse, og det er et problem for den enkelte og for samfundet. Tidligere kunne man i langt højere grad være et helt liv på arbejdsmarkedet som ufaglært, sådan ser virkeligheden ikke ud i dag. I Dansk Erhverv ser vi derfor meget frem til arbejdet i den ekspertgruppe, som Undervisningsministeriet netop har nedsat på området,” siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Det er særligt kvinderne på HHX, der er foran. Her får den gennemsnitlige kvinde et karaktersnit, der er hele 1,2 karakterpoint højere end mændene. På den største gymnasieretning, det almene gymnasium STX, er forskellen 0,7 karakterpoint. Tidligere var mændene faktisk foran på HF, men sådan er det ikke længere. I 2005 fik mændene 0,2 karakterpoint mere end kvinderne, men i 2021 var rollerne byttet, nu får kvinderne 0,5 karakterpoint mere end mændene.

Adgang til flere uddannelser
Karaktersnittet på de gymnasiale uddannelser er adgangsbilletten til en videregående uddannelse. Kvinders højere snit betyder således, at kvinderne har flere muligheder end mændene.

I 2007 havde kvinderne kun adgang til 3,8 pct. flere uddannelser end mændene, men nu er tallet 9,3 pct. Det betyder faktisk, at den gennemsnitlige kvinde har adgang til hele 65 flere videregående uddannelser end mændene, i 2007 var der tale om blot 16 uddannelser.

” Vi kan se, at mændene i stigende grad falder igennem i uddannelsessystemet. Det kan ikke være rigtigt, at vi har et uddannelsessystem, hvor den ene halvdel af befolkningen uddannes så meget dårligere end den anden. Det her må kalde på politisk handling” siger Mads Eriksen Storm.

Læs hele Dansk Erhvervs analyse herunder.

Kvinder rykker fra mænd på de gymnasiale uddannelser

pdf

Download

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil