Gemt

Øget tilsyn med affaldssortering på arbejdspladsen – sådan påvirker det jer

18. november 2022

Virksomheder i Danmark har pligt til at sortere deres affald. Politisk aftale øger frekvensen for kontrol betydeligt, derfor kan I med fordel få styr på reglerne for affaldssortering, så I undgår bødestraf.

 

Med visionen om en klimaneutral affaldssektor blev politikerne i august enige om en aftale, der skal få Danmark et skridt tættere på målet. Et af tiltagene er et styrket affaldstilsyn, hvor kommunerne forpligtes til at øge tilsyn med virksomhedernes affaldssortering.

Politikerne er blevet enige om:

-        Fra 2025 skal hver 15. virksomhed udtrækkes til administrativt tilsyn og hver 75. virksomhed udtrækkes til fysisk tilsyn.

-        Fra 2027 skal hver 3. virksomhed udtrækkes til administrativt tilsyn og hver 15. virksomhed udtrækkes til fysisk tilsyn.

Dansk Erhverv har presset på, for at tilsynet til start er af vejledende karakter. Derfor er det positivt, at der i aftalen står ”Affaldstilsynet skal indledningsvist have en vejledende karakter…”.

Konsekvens af ikke at følge reglerne for affaldssortering
Miljøstyrelsen har I deres spørgsmål og svarark til spørgsmålet; Er der konsekvenser for ikke at affaldssorterer, svaret:

-        Miljøstyrelsen kan ikke stille med en direkte konsekvens af ikke at følge lovgivningen [Affaldsbekendtgørelsen], men i henhold til § 80 [gældende bekendtgørelse § 79] punkt 10-13 er der mulighed for bødestraf for ikke at følge lovgivningen.

Krav til affaldssortering ved erhverv

Se tidligere nyheder fra Dansk Erhverv:

-        Er jeres affald sorteret? Bliv klogere på kravene til affaldssortering

-        Nye krav til affaldssortering – sådan bliver I klar til 2023

Få mere viden om reglerne for affaldssortering – deltag i webinar d. 15. december:
Deltag i Dansk Erhvervs webinar om affaldssortering ved erhverv. På webinaret bliver reglerne for affaldssortering på arbejdspladsen gennemgået. Derudover vil der være konkrete eksempler på, hvordan man som virksomhed kan få indsamlet sit affald. 

Tilmeld dig webinaret her: Nye krav til affaldssortering fra 2023 - kend reglerne

Øvrige punkter i den politiske aftale
Den politiske aftale indeholder udover øget tilsyn også aftaler om frist for indsamling af husstandsindsamling af tekstilaffald, regulering af affaldsgebyret og selskabsgørelse af kommunale aktiviteter. Læs meget mere om aftalen her 

 Kontakt

Klima, energi og miljø

Marianne Ladekarl Thygesen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil