Gemt

Sidste salgsdato for æg ændres fra 21 til 28 dage

23. november 2022

Dansk Erhverv har flere gange fremhævet EU-reglen om ”sidste salgsdato” for æg som en barriere, der bidrager til madspild. Reglen krævede, at æg ikke måtte sælges til den endelige forbruger, hvis der var mindre end 7 dage tilbage af holdbarheden – det ændres nu.

Pga. forældede EU-regler har dagligvarebutikker i rigtig mange år, været tvunget til at sælge æg til forbrugeren senest 21 dage efter de var lagt (”sidste salgsdato”), selvom æggene havde en holdbarhed på 28 dage (”bedst før” dato). Dansk Erhverv har flere gange fremhævet reglen om ”sidste salgsdato” for æg, som en barriere, der bidrager til madspild.

Fra den 8. december bliver reglerne endelig ensrettet således at både ”sidste salgsdato” og ”bedst før” datoen for æg, begge fastsættes til 28 dage. Det betyder, at butikker kan sælge æg i hele æggenes holdbarhedsperiode, i stedet for at kassere dem 7 dage før holdbarheden udløber. Det vil desuden stadig være muligt at levere æg til fødevarevirksomheder, som varmebehandler æggene, efter de 28 dage.

Se ændringen i bilagets punkt 4 i forordning 2022/2258. Forordningen træder i kraft den 8. december 2022.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent