Gemt

Analyse: En normalisering af administrationsansatte i det offentlige kan frigøre 14.000 stillinger

Nyhed

28. september 2022

En ny analyse fra Dansk Erhverv slår fast, at der kan frigøres mange stillinger, hvis andelen af offentligt ansatte beskæftiget med administration kommer på 2016-niveau. Et oplagt sted for Christiansborg at se på, lyder det fra adm. direktør Brian Mikkelsen.

I første kvartal af 2022 var mindst 93.000 fuldtidsbeskæftiget med administration i den offentlige sektor. Der er siden sket en stigning i andelen, der arbejder med administration, fra ti til tolv procent. Hvis denne andel føres tilbage til 2016-niveau, så vil det frigøre næsten 14.000 fuldtidsbeskæftigede i den offentlige sektor.

”Manglen på arbejdskraft har meget længe været en kæmpe udfordring for både det private erhvervsliv og den offentlige sektor. Tidligere tiders reformer flyver på de sidste dampe, og der er brug for nye og gennemgribende af slagsen. Og der er også brug for, at man ser på muligheder for at frigive stillinger i den offentlige sektor. For det er klart, at hvis en person arbejder for det offentlige på fuld tid, så kan den samme person ikke arbejde i det private. Der skal naturligvis være det rigtige antal offentligt ansatte til at levere den service, som borgerne med rette kan forvente, men vi mangler arbejdskraft, og manglen bliver kun værre. Derfor er det oplagt, at den administrative del af den offentlige sektor gennemgås grundigt, for vores nye analyse mere end antyder, at der er kan findes folk her,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Den offentlige beskæftigelse voksede med 33.000 under corona.

Arbejdskraftsfrugter at hente
Brian Mikkelsen peger på, at det er et oplagt sted for Folketinget også at se hen, når det gælder handling i forhold til den akutte mangel på hænder.

”Jeg har da noteret mig, at det fra flere af Folketingets partier har lydt, at der netop skal ses på bureaukratiet og dermed den administrative del af den offentlige sektor. Så jeg er ret positiv i forhold til, at der fra Christiansborgs side kommer nogle ambitiøse mål og efterfølgende handling i forhold til at få normaliseret antallet af offentligt ansatte, der arbejder med administration. Her er der nogle arbejdskraftsfrugter at hente. Det er bare om at komme i gang,” siger Brian Mikkelsen.  

Læs Dansk Erhvervs analyse her  - eller download den nederst på siden ⇓

Administrative ansatte i det offentlige udgør en stigende andel af den offentlige beskæftigelse

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi
Politik og Analyse

Mads Mathias Jensen

Økonom