; ;
Gemt

Nye tal: Udenlandske medarbejdere er guld værd for Danmark

27. august 2023

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at hver tiende lønmodtager i Danmark er udlænding. Det glæder Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef, Peter Halkjær: "Vi skal være virkelig glade for de udenlandske medarbejdere og gøre op med tanken om, at de tager vores jobs."

Mirela Tanovic er ikke i tvivl. 

Hvis ikke hendes virksomhed, Kære Pleje, havde ansat udenlandske medarbejdere, så ville hun og de mere end 600 borgere, som får leveret hjemmepleje og andre plejeydelser af Kære Pleje, stå overfor en stor udfordring. 

”Vores udenlandske kolleger yder en kæmpe indsats, og uden dem ville vi have svært ved at hjælpe så mange borgere,” forklarer hun.

Udover at hjælpe med at løse de almindelige opgaver, så bidrager de udenlandske medarbejdere også til at løfte servicen hos de borgere, der ikke har dansk som modersmål, forklarer Kære Plejes direktør: 

”Vi har en del borgere, som ikke kan så meget dansk, så når vores medarbejdere kan deres sprog, så bliver servicen endnu bedre. Det er en stor fordel.” 

Rekordmange udenlandske medarbejdere  
Kære Pleje er langt fra den eneste danske virksomhed, hvor udenlandske medarbejdere bidrager. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at antallet af udenlandske medarbejdere i Danmark i marts 2023 rundede 300.000, hvilket svarer til mere end hver tiende lønmodtager.  

De tal glæder Peter Halkjær, som er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv: 

”Vi skal være virkelig glade for de udenlandske medarbejdere og gøre op med tanken om, at udlændingene kommer og tager vores jobs. Manglen på arbejdskraft er høj, og hvis ikke vi havde udenlandske medarbejdere, så måtte mange flere virksomheder sige nej til opgaver. Og det vil igen give færre penge til velfærd.” 

Bidrager i alle brancher - flest i velfærden 
Ser vi på, hvor de udenlandske medarbejdere arbejder, så kommer vi vidt omkring. De er nemlig en del af arbejdsstyrken i stort set alle brancher – fra hoteller og restauranter og til Life Science. Mange udlændinge finder også vej til et job inden for offentlig administration, undervisning og velfærd: 

”Det viser, at udenlandsk arbejdskraft ikke blot er med til at løfte den private sektor, men også den offentlige sektor og de velfærdsopgaver, hvor vi som samfund oplever enorm efterspørgsel på arbejdskraft,” lyder det fra Peter Halkjær. 

Vi har brug for mange flere 
I 2030 vil Danmark mangle 90.000 medarbejdere, som skal hjælpe med alt fra den grønne omstilling til velfærdsopgaver. Og Danmark er ikke alene om at stå overfor massive udfordringer med mangel på arbejdskraft, det samme gælder en lang række andre lande.  

Derfor får vi brug for endnu flere udenlandske medarbejdere, og derfor er vi nødt til at gøre det nemmere for danske virksomheder at tiltrække de efterspurgte udlændinge, forklarer Peter Halkjær: 

”Vi er i skarp konkurrence med f.eks. Tyskland, og derfor er der simpelthen behov for reformer, der kan sikre os udenlandsk arbejdskraft. Det var et fint skridt, at beløbsgrænsen pr. 1. april blev permanent sat ned til 375.000 kr., men vi skal gøre mere – blandt andet tage et opgør med de mange bureaukratiske benspænd, som virksomheder oplever i forbindelse med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.”

Den holdning deler Mirela Tanovic fra Kære Pleje: 

”Der kommer heldigvis flere ældre, og derfor får vi også brug for flere kolleger. Vi ser gerne, at det bliver nemmere at få godkendt de sundhedsfaglige uddannelser, som flere af udlændingene har med fra deres eget land, så de hurtigere kan hjælpe os med at hjælpe borgerne.

Læs mere i analysen nederst på siden ⇓

Internationale kolleger trækker en stor del af beskæftigelsesvæksten i offentlig administration, undervisning og sundhed

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent