Gemt

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark

30. august 2023

Er en medarbejder udstationeret i forbindelse med levering af en tjenesteydelse i Danmark, eller er det en lokalansættelse i den danske virksomhed, og hvilke regler gælder? Er der i situationen overhovedet tale om arbejde i udlændingelovens forstand? Reglerne for udenlandsk arbejdskraft er komplekse. Din virksomhed kan få konkret rådgivning herom hos Dansk Erhverv.

 

Lokalansættelse eller udstationering – eller overhovedet arbejde?
En person fra et andet land kan blive ansat direkte i den danske virksomhed som en lokalansættelse.

Hvor opgaven udføres af den udenlandske medarbejder for en udenlandsk virksomhed, eksempelvis hvor der er tale om enkeltstående opgaver eller en tidsbegrænset periode, vil der være tale om en udstationering, og den udenlandske virksomhed er fortsat arbejdsgiver.

Det kan også være, at de faktiske forhold slet ikke udgør arbejde, fordi der ikke skabes et output for den danske virksomhed. Dette gælder eksempelvis, hvor der alene er tale om et forretningsmøde.

Disse overvejelser har relevans i forhold til, hvilke regler der gælder, og hvilket ansvar i forhold til reglerne, du som dansk virksomhed har.

Når der er sket en retlig kvalificering af situationen, skal det vurderes, hvilke regler der er gældende. Her vil en afgørende sondring være, om personen har statsborgerskab i Norden, EU/EØS eller et 3. land, da der ved borgere fra 3. lande gælder en række yderligere regler.

Opholds- og arbejdstilladelse
Det klare udgangspunkt er, at hvis en borger fra et 3. land udenfor EU/EØS og Norden skal udføre arbejde i Danmark for enten en dansk eller udenlandsk virksomhed, skal denne have en arbejdstilladelse. En arbejdstilladelse kan opnås på forskelligt grundlag.

Storbritannien har som tidligere medlem af EU været undtaget fra krav om arbejdstilladelse, men som følge af effektueringen af Brexit den 31. januar 2020, er britiske statsborgere nu underlagt reglerne for 3. lands borgere. Som følge af overgangsregler kan visse britiske statsborgere, der har haft forudgående ophold i EU, have fastholdt rettighederne i medfør af EU-reglerne.

Læs mere om reglerne for arbejds- og opholdstilladelse her Opholds- og arbejdstilladelse i Danmark (danskerhverv.dk).

Der gælder ikke et krav om arbejds- og opholdstilladelse for borgere fra Norden og EU/EØS. Læs nærmere om reglerne her, herunder kravet om registreringsbevis EU- og EØS-borgere samt Schweiz (danskerhverv.dk).

Visum ved indrejse – hvad må man på et visum?
Alle borgere fra visumpligtige lande, som ønsker at besøge Danmark for en periode på op til 90 dage indenfor 180 dage, skal have et visum. Danmark har dog indgået en række aftaler med lande, hvorved der ikke stilles krav om visum, se listen her Ny i Danmark.

Det vil være muligt at opnå visum til et forretningsbesøg eller til kulturelt besøg blandt andet ved deltagelse i konferencer.

Det er afgørende, at man ved indrejse på visum ikke udfører arbejde, da der i det tilfælde som udgangspunkt skal søges om en arbejdstilladelse. Der er dog visse erhvervsrettede aktiviteter, der kan udføres på et visum, og man vil således eksempelvis kunne deltage i møder, forhandlinger, briefing, oplæring og instruktion. Det, som myndighederne lægger vægt på i afgrænsningen af, om en arbejdstilladelse er påkrævet, er, om personen medvirker til at skabe eller ændre et produkt eller på anden måde medvirker til et output i Danmark. 

Udføres der egentligt arbejde, vil der som udgangspunkt for 3. lands borgere skulle søges om arbejdstilladelse.

SIRI og Udlændingeservice kan kontaktes for en mere konkret vurdering af, om de aktiviteter, der skal udføres under visumopholdet, kræver en arbejds- og opholdstilladelse.

RUT-registrering
Reglerne om RUT-registrering følger af udstationeringsloven og gælder for alle udenlandske virksomheder, når de udstationerer medarbejdere til Danmark i forbindelse med levering af en tjenesteydelse. Der er således tale om et regelsæt, der gælder både for virksomheder i EU/EØS, Norden og 3. lande.

Det er ikke alle aktiviteter, der kan karakteriseres som levering af en tjenesteydelse, ligesom der er undtagelser til loven, hvorved der ikke i alle tilfælde skal ske en RUT-registrering.

Der skal ikke foretages RUT-registrering i følgende tilfælde:

  1. Deltagelse i seminarer og konferencer, herunder forskere, foredragsholdere og lignende, som er indbudt til at lave et oplæg.
  2. Professionelle artisters deltagelse i enkeltstående kunstneriske begivenheder.
  3. Deltagelse i forretningsrejser for udenlandske firmaer og selskaber, der ikke har fast driftssted i Danmark.
  4. Professionelle idrætsudøvere.
  5. Levering af konsulentydelser indenfor regnskab i op til 8 dage.
  6. Virksomhedsintern udstationering i op til 8 dage, dog ikke indenfor bygge- og anlæg, det grønne område, rengøring samt hotel- og restauration.
  7. Cabotage.
  8. Levering af tekniske anlæg (montørregel) i op til 8 dage.

Det er overordnet afgørende for definitionen af, om der er tale om en tjenesteydelse, at der er tale om en anden virksomhed, der udstationerer medarbejdere til Danmark med henblik på at levere en ydelse i henhold til kontrakt/aftale. Der kan også være tale om en selvstændig.

Hvis der er tale om en tjenesteydelse, så skal registrering ske senest samtidig med, at arbejdet i Danmark påbegyndes. Manglende registrering kan medføre en bøde på 10.000 kr. først og fremmest til den udenlandske arbejdsgiver. Arbejdstilsynet har tilsynspligten i forhold til den udenlandske virksomheds overholdelse af RUT-anmeldepligten. 

Som modtager af tjenesteydelsen kan du dog også som hvervgiver indenfor bygge- og anlæg, det grønne område samt rengøring ifalde ansvar for manglende underretning om, at den udenlandske arbejdsgiver ikke har foretaget anmeldelse. Underretning skal gives til Arbejdstilsynet, og den manglende underretning kan udløse en bøde.  

Læs mere om RUT-registrering her Registreringspligt for udenlandske virksomheder i Danmark (danskerhverv.dk) og www.workplacedenmark.dk

Dansk Erhverv bemærker
Nærværende artikel er alene en overordnet præsentation af det regelsæt, som er gældende, når der anvendes arbejdskraft i Danmark med statsborgerskab fra et andet land. Beskrivelsen er ikke udtømmende, og det anbefales således, at du læser mere på Dansk Erhvervs hjemmeside og søger konkret rådgivning hos Dansk Erhvervs jurdiske hotline på telefon 33746400