; ;
Gemt

Kommentar: Fortsat jobvækst på arbejdsmarkedet

21. december 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 1.300 personer i oktober. Fremgangen dækker over, at den offentlige beskæftigelse steg med 700 personer, mens den private beskæftigelse steg med 600 personer.

Selvom jobvæksten bremsede en smule op i oktober, så har arbejdsmarkedet været årets helt store solstrålehistorie. Lønmodtagerbeskæftigelsen er nu steget med 33.700 over det seneste år med fremgang i 11 ud af 12 måneder. Det er en fremgang, der ærlig talt har taget os fuldstændig på sengen. På trods af modvind fra højere renter, høj inflation og en begyndende afmatning på vores største eksportmarkeder har jobvæksten herhjemme været solid.

Udsigt til fald i beskæftigelsen
Selvom vi naturligvis skal glæde os over, at beskæftigelsen fortsat stiger og udbygger jobrekorden, så vi nok berede os på en periode med faldende beskæftigelse – særligt i 2024.

Ser vi på de øvrige nøgletal, så er der tegn på at farten på arbejdsmarkedet er ved at løje af. Antallet af ledige stillinger er faldet tydeligt igennem året, samtidig med at virksomhederne generelt har skruet ned for deres beskæftigelsesforventninger.

Udsigt til blød landing på arbejdsmarkedet
Vi forventer dog ikke et stort fald i beskæftigelsen, der vil rykke mærkbart ved stabiliteten i dansk økonomi. Som udgangspunkt er der udsigt til en blød landing, hvor beskæftigelsen kun langsomt vil falde fra de nuværende rekordhøje niveauer. Som tingene ser ud nu, så forventer vi et fald i beskæftigelsen på ca. 20.000 personer. frem mod udgangen af 2025.

Det er et jobtab, der desværre er svært at komme udenom, da beskæftigelsen i øjeblikket ligger mærkbart over det niveau, der er foreneligt med en stabil pris- og lønudvikling på nogen års sigt. Der skal simpelthen tages noget fart ud af det danske arbejdsmarked, så vi sikrer at dansk økonomi ikke overopheder i den kommende tid.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil