Gemt

Kommentar: Ingen vækst i Europa i fjerde kvartal

14. februar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at BNP-væksten i euroområdet var 0,1 pct. i fjerde kvartal 2023, mens væksten i Europa – samlet set – var 0,0 pct. i fjerde kvartal 2023.

Nulvækst i Europa tegner et glansbillede pga. høj vækst i Irland
Nulvækst i Europa er ikke umiddelbart en katastrofe, men man kigger nærmere på tallene, er der grund til bekymring. Europæisk økonomi undgår lige akkurat negativ vækst, fordi der er enorm høj BNP-vækst på 3,5 pct. i Irland. Væksten i Irland har ikke noget med den underliggende økonomiske udvikling at gøre. Forklaringen er, at mange multinationale virksomheder placerer en væsentlig del af deres intellektuelle rettigheder i Irland. Dermed er en stor del af de økonomiske aktiviteter fra de multinationale virksomheder ret teknisk placeret i Irland. Det giver det med et misvisende billede af den underliggende økonomiske udvikling i Irland, og er med til at øge BNP-væksten for hele Europa.   

Nulvækst i Europa tegner et glansbillede for udviklingen i økonomi, fordi det er enorm høj vækst i Irland, der sikrer væksten. Ser man bort fra Irland skrumpede Europæisk økonomi i fjerde kvartal.

Det står skidt til med den økonomiske udvikling i Europa, fordi priserne er steget markant. De markante prisstigninger svækker den europæiske købekraft og får forbrugerne til at holde igen. Arbejdsmarkedet er stadig forholdsvis stærkt, hvilket sikrer et godt indkomstgrundlag for forbrugerne, men den høje inflation og den økonomiske usikkerhed får forbrugerne til at holde igen. Dertil er renterne steget kraftigt, og det vil på sigt lægge en dæmper på byggeriet.

Mere optimistisk for inflationen, men ikke for økonomien
De seneste måneder er el- og gaspriserne faldet markant, og inflation har allerede toppet. Samtidig er erhvervstilliden bedret de seneste måneder. Det giver grobund for optimisme på vegne af europæisk økonomi. Det blev bekræftet af Europa Kommissionens nye prognose, hvor forventningerne til væksten blev skruet op. Det er dog vores vurdering, at Europa Kommissionen er til den optimistiske side. Der stor usikkerhed om udviklingen i inflationen, fordi kerneinflationen fortsat er meget høj. Dertil kommer, at de kraftige rentestigninger vil lægge en dæmper på væksten.

De faldende el- og gaspriser giver grobund for at inflationen kan bringes ned, men optimismen på vegne af europæisk økonomi er ikke overvældende, fordi de kraftige rentestigninger vil i 2023 lægge en dæmper på byggeriet i Europa.

Der er især svage vækstudsigter på vores nærmeste europæiske eksportmarkeder i Sverige og Tyskland, der begge sluttede 2022 af med negativ vækst. I Tyskland var BNP-væksten i fjerde kvartal -0,2 pct., mens BNP-væksten i Sverige var -0,6 pct.

Det er et utrolig dårligt udgangspunkt for 2023, hvor der er risiko for recession på flere danske eksportmarkeder. Det kommer til at ramme de danske virksomheder og arbejdspladser, der lever af at sælge til udlandet. Når der er økonomisk tilbagegang på de danske eksportmarkeder, giver det dårlige afsætningsmuligheder for de danske virksomheder.

Danmarks eksport af varer og tjenester til lande i Europa var 836 mia. kr. i 2022, hvilket svarer til ca. 43 pct. af Danmarks eksport. Knap 400.000 danske arbejdspladser forbundet til eksporten til lande i Europa.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil