; ;
Gemt

Kommentar: Voldsomt fald i eksporten i fjerde kvartal

08. februar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmarks eksport af varer og tjenester faldt med 3 pct. til 155 mia. kr. i december. Den samlede eksport er over de seneste tre måneder faldet med 7,2 pct. Eksporten af varer steg med 3,5 pct., mens eksporten af tjenester faldt med 11,4 pct.

Det er et meget voldsomt fald i eksporten i fjerde kvartal, hvor faldende eksportindtægter fra søtransporten er en stor del af forklaringen. Eksporten af søtransport falder, fordi de globale fragtrater er faldet kraftigt i løbet af 2022. Der er tale om en normalisering af fragtraterne, der skød i vejret i løbet af 2021 og 2022. De meget høje fragtrater har været en stor gevinst for de danske virksomheder indenfor søfarten. Søfarten har i 2022 udgjort en meget stor del af den samlede danske eksport.

Det er desværre ikke kun en normalisering af fragtraterne, der sender dansk eksport i bakgear. Der er også et fald i vareeksporten på 1,5 pct. i fjerde kvartal

De seneste måneders fald er en tydelig vending i dansk eksport. Der er betydelig risiko for recession på flere af de vigtigste danske eksportmarkeder i Tyskland, Sverige og Storbritannien. Når der er økonomisk tilbagegang på de danske eksportmarkeder, giver det dårlige afsætningsmuligheder for de danske virksomheder.

Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med udlandet er af meget stor betydning. I 2021 udgjorde eksporten i underkanten af 60 pct. af Danmarks BNP. I underkanten af 800.000 danske arbejdspladser er direkte eller indirekte forbundet til eksporten. Udviklingen i dansk eksport har stor betydning for dansk økonomi og den danske beskæftigelse.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil