; ;
Gemt

De fleste danskere sorterer deres affald – men flere kalder på kommunernes hjælp

06. januar 2023

På trods af at langt de fleste danskere i høj eller nogen grad sorterer deres affald, oplever hver ottende adspurgte alligevel, at deres kommuner ikke tilbyder tilstrækkelige sorterings-muligheder. Regionalt er dog store forskelle på, hvor gode sorteringsmulighederne er, svarer danskerne i en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

 

 

Langt de fleste danskere er blevet vant til at sortere husholdningsaffaldet op i de ni kategorier som glas, plast og madaffald. Fra juli i år er det 10 kategorier, når tekstil også tilføjes.

I en undersøgelse fra Dansk Erhverv svarer 86 pct. af de adspurgte, at de i høj eller nogen grad sorterer deres affald. Der er desuden en tendens til, at danskerne i højere grad sorterer affald, jo ældre de er.

”Tallene afspejler, at sortering er blevet en fast vane i langt de fleste hjem, og at de følger de politiske beslutninger på området. På bare få år har danskerne vænnet sig til at sortere i ni forskellige fraktioner frem for en enkelt eller få fraktioner,” siger Marianne Ladekarl Thygesen, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Stor regional forskel
Selvom tallene går i den rigtige vej, svarer hver ottende (14 pct.) dog, at deres kommune ikke tilbyder tilstrækkelige sorteringsmuligheder.

Skal man tro tallene, er problemet størst i Region Midtjylland, hvor 21 pct. ikke er tilfredse med kommunens hjælp til at sortere, imens tallet er lavest i Region Hovedstaden, hvor kun 10 pct. svarer det samme.

”Det er vigtigt, at kommunerne får implementeret sorteringen, så alle borgerne kan sortere i de ni fraktioner, som det er politisk besluttet. Vi oplever desværre, at kommunerne søger dispensation for implementering af sortering, og det efterlader borgerne uden de nødvendige sorteringsmuligheder,” siger Marianne Ladekarl Thygesen.

Manglende plads og lugtgener står i vejen
Dansk Erhverv har undersøgt, i hvor høj grad danskerne sorterer deres affald, og hvilke udfordringer de i den forbindelse oplever.

Foruden manglende hjælp fra kommunen er ”manglende plads” og ”lugtgener” også højt på listen over grunde til, hvorfor man oplever udfordringer med at sortere sit husholdningsaffald. Det svarer henholdsvis 35 og 29 pct. i undersøgelsen.

Læs og download undersøgelsen nederst på siden ⇓

De fleste danskere sorterer deres affald

pdf

Download

Kontakt

Klima, energi og miljø

Marianne Ladekarl Thygesen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil