Gemt

Kommentar: Ingen vækst i Europa i fjerde kvartal

31. januar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at BNP-væksten i Europa var 0,0 pct. i fjerde kvartal, mens BNP-væksten var 0,1 pct. i euroområdet.

Den høje inflation er en væsentlig del af forklaringen på, at europæisk økonomi ikke voksede mod slutningen af 2022. Den høje inflation svækker den europæiske købekraft, og det får forbrugerne til at holde igen. Arbejdsmarkedet står stadig forholdsvis stærkt, og det er et stærkt indkomstgrundlag for de europæiske forbrugere, men den høje inflation og den økonomiske usikkerhed får forbrugerne til at holde igen. Udover den høje inflation er den kraftigt stigende rente med at lægge en dæmper på blandt andet byggeriet.

Den svage vækst kommer ovenpå dårligt nyt fra flere vigtige danske eksportmarkeder i går. I fjerde kvartal var BNP-væksten i Tyskland -0,2 pct., mens BNP-væksten var -0,6 pct. i Sverige.

Sverige og Tyskland sluttede 2022 af med negativ vækst. Det er et utrolig dårligt udgangspunkt for 2023, hvor der er betydelig risiko for recession på flere danske eksportmarkeder. Det kommer til at ramme de danske virksomheder og arbejdspladser, der lever af at sælge til udlandet. Når der er økonomisk tilbagegang på de danske eksportmarkeder, giver det dårlige afsætningsmuligheder for de danske virksomheder.

Fremadrettet er optimismen ikke stor
Vi er ikke optimistiske for europæisk økonomi i 2023. De kraftige rentestigninger vil i 2023 lægge en dæmper på byggeriet i Europa, og samtidig vil lav global vækst give lav efterspørgsel.

Svækket global vækst og kraftigt stigende renter vil i 2023 lægge en dæmper væksten i Europa. Der er betydelig risiko for at flere lande i Europa i 2023 ender i recession.

Den svage vækst på de nærmeste eksportmarkeder i Europa vil give hård modvind for de danske eksportvirksomheder. Danmarks eksport af varer og tjenester til lande i Europa var 665 mia. kr. i 2021, hvilket svarer til 45 pct. af Danmarks eksport. I 2021 var 372.000 danske arbejdspladser forbundet til eksporten til lande i Europa.

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil