Gemt

Vestas topper listen over verdens mest bæredygtige selskaber: ”Vi er meget stolte”

23. januar 2023

Vestas ligger helt i top på Corporate Knights årlige liste over verdens mest bæredygtige virksomheder.

 

Vestas er verdens 2. mest bæredygtige virksomhed. Det mener det canadiske analysehus Corporate Knights, der for 19. år i træk har kåret verdens 100 mest bæredygtige selskaber med en omsætning på over en milliard dollar.

Den flotte placering skyldes Vestas’ vedholdende fokus på bæredygtighed. Den danske vindmøllekæmpe har blandt andet sat sig et mål om at nå CO2-neutralitet for sine egne aktiviteter i 2030 og om at producere fuldt genanvendelige vindmøller i 2040.

”Vi er stolte af at blive anerkendt som den mest bæredygtige virksomhed i energiindustrien og den næstmest bæredygtige virksomhed i verden. Placeringen er et vidnesbyrd om vores urokkelige engagement i bæredygtighed og de store fremskridt, vi har gjort med implementeringen af vores bæredygtighedsstrategi,” siger Lisa Ekstrand, Vice President, Sustainability, Vestas, og fortsætter:

”Bæredygtighed er kernen i alt, hvad vi gør. Siden lanceringen af vores bæredygtighedsstrategi i 2020 har vi mobiliseret hele vores organisation omkring flere vigtige bæredygtighedsaktiviteter og arbejdet tæt sammen med strategiske leverandører og partnere for at accelerere og udvikle bæredygtighed i hele vores værdikæde.”

Dansk Erhverv glæder sig også over Vestas’ placering på Corporate Knights’ liste.

”Vestas leverer løsninger på de udfordringer, som verden står overfor, og virksomhedens flotte placering kan forhåbentlig inspirere endnu flere – både dem, der skal i gang, og dem, der allerede er i gang,” siger Dansk Erhvervs CSR-chef, Ellen Marie Friis Johansen.

Bæredygtighedsstrategi
Da Vestas lancerede sin bæredygtighedsstrategi i 2020, valgte man at fokusere på specifikke nøgleområder, hvor man kunne have den størst mulige indflydelse på CO2-udledningen, de såkaldte hotspots.

Blandt disse områder er Vestas’ fabrikker, der nu udelukkende kører på grøn elektricitet, servicebilflåden og Vestas’ offshore servicefartøjer.

Samtidig har Vestas lanceret sin Køreplan for Cirkularitet, der har til formål at producere fuldt genanvendelige vindmøller i 2040.

”For at understøtte vores overordnede bæredygtighedsstrategi, har vi indlejret Køreplan for Cirkularitet i hele vores organisation – fra vores ingeniører, der designer nye turbiner, til vores fabrikker, der fremstiller komponenter, til vores medarbejdere på tværs af vores globale forsyningskæde. Næsten alle funktionelle områder i Vestas har en rolle at spille for at nå vores ambitioner,” siger Lisa Ekstrand.

Seks danske virksomheder på listen
Ud over Vestas er fem andre danske virksomheder på listen. Det gælder blandt andet de to stiftende medlemmer af Dansk Erhvervs Alliance for Biosolutions Chr. Hansen og Novozymes.

De danske virksomheder på listen er:

  • Ørsted (6)
  • Rockwool (16)
  • Hansen Holding (18)
  • Novozymes (23)
  • Coloplast (43)

Den flotte repræsentation af danske virksomheder på listen viser ifølge Ellen Marie Friis Johansen, at danske virksomheder er – og fortsat vil være – en del af løsningen på de globale udfordringer.

”Selvom vi er et lille land, så viser dansk erhvervsliv gang på gang, at vi er med i toppen af den globale elite, når det handler om at forene forretning og bæredygtighed - og en grøn og social omstilling. Den førerposition skal vi holde fast i og cementere yderligere,” siger Ellen Marie Friis Johansen og fortsætter:

”Der er flere og flere virksomheder, der kontinuerligt og vedholdende tager udfordringerne op og sætter nye og højere standarder for udvikling af produkter, løsninger og services, der har gavnlig effekt på bæredygtighed og sætter positive aftryk i omverden.”

Listens nummer et
Nummer et på listen er amerikanske Schnitzer Steel, der genanvender metal.

”Global 100-virksomheder leverer de produkter og tjenester, der er nødvendige for overgangen til bæredygtighed, og som vil danne grundlag for det nye 21. århundredes økonomi,” lyder det fra Ralph Torrie, Corporate Knights’ forskningsdirektør, der fortsætter:

”De har klaret sig bedre end markedet gennem de sidste par tumultariske år.”

Vestas’ Køreplan for Cirkularitet

Sætter mål på tværs af tre nøgleområder: Design, drift og materialegenvinding

Design for circularity

  • 90% increase in Material Efficiency by 2030
  • 100% commercial rotor recyclability by 2030
  • 50% reduction in overall supply chain waste by 2030

Operational circularity

  • 55% refurbished component utilization by 2030

Material recovery

  • <1% of waste landfilled by 2030
  • >94% of Materials Recycled by 2030

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil
Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Tine Østergård Korcyl

Chef for medlemskommunikation