Gemt

Kommentar: Eksporten faldt i april

09. juni 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester faldt med 1,2 pct. i april. Eksporten fortsætter dermed den faldende tendens, som vi har set siden toppen i august sidste år. Siden august er Danmarks eksport faldet med 13,3 pct.

Det mærkbare fald tager jeg med ro i maven. Det skyldes hovedsageligt tilbagegang i søtransporten, der mærker konsekvenserne af de faldende fragtrater. I 2020 og 2021 steg de globale fragtrater kraftigt på grund af stor global efterspørgsel efter at få transporteret varer på tværs af landegrænser. I løbet af 2022 er fragtraterne faldet markant, hvilket har lagt en dæmper på indtægterne fra søtransporten. De højfragtrater har i en periode været en god forretning for de danske søtransportvirksomheder, men nu er fragtraterne normaliseret, hvilket får Danmarks eksport til at falde.

Udover søtransporten har eksporten klaret sig bedre. Uden søfart er eksporten steget med 0,3 pct. siden august sidste år.

Store dele af Danmarks eksport vokser flot i år trods økonomisk modvind på vigtige danske eksportmarkeder som Tyskland, Sverige og Storbritannien. På sigt vil virkeligheden ramme Danmarks eksport. Vækstafmatningen på de danske eksportmarkeder vil forværre afsætningsmulighederne for de danske eksportvirksomheder, der går nogle svære måneder i møde. De udenlandske forbrugere er ramt af den høje inflation samt de kraftige rentestigninger, der vil lægge en dæmper på investeringerne.

Det er dog positivt, at Danmarks eksport er bedre rustet mod tilbagegang, fordi medicin udgør en større del af eksporten end tidligere. Den udenlandske efterspørgsel efter medicin påvirkes kun lidt af om økonomien går frem eller tilbage. Med udsigt til vækstafmatning er det en stor fordel, at medicin udgør en stor del af eksporten, fordi det betyder, at krisen rammer mindre hårdt.

Det er værd at have for øje, at statistikken ikke tager højde for prisudviklingen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil