Gemt

Kommentar: Inflationen falder kraftigt

27. juni 2023

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den EU-harmonerede forbrugerprisinflation var 2,9 pct. i maj. Det er lavere end i april, hvor forbrugerprisinflationen var 5,6 pct. og markant lavere end toppen i oktober sidste år, hvor forbrugerprisinflationen var hele 11,4 pct.  

 

Det er fremragende nyt for de danske forbrugere, at inflationen falder kraftigt. Det sætter en tyk streg under, at de værste måneder med galoperende høje prisstigninger er et godt stykke bag os. Den lavere inflation i maj skyldes i høj grad prisfald på elektricitet og brændstof. 

Vi skal glæde os over, at inflationen falder kraftigt. I lang tid har den høje inflation været en stor bekymring for mange danskere. 

imagezv3pe.png

Selvom inflationen stadig er høj set i et historisk perspektiv, er vi nu et helt andet sted end for kort tid siden, hvor inflationen var voldsom høj. Forbrugerne høster gevinsterne af, at priserne på energi, råvarer og fragt er faldet, og har lagt en dæmper på produktionsomkostningerne. Dertil er presset på forsyningskæderne normaliseret.  

Fødevarepriserne er i maj 10,6 pct. højere end i maj sidste år.

Med det kraftige fald i inflationen er Danmark et af de lande med den laveste inflation. Til sammenligning er inflationen samlet set for EU-landene 7,1 pct. Der er således mange andre EU-lande, der fortsat har en høj inflation.  

En del af forklaringen på det kraftige fald i inflationen er også, at el-afgiften er sænket til 0,8 øre pr. kWh i det første halvår af 2023 som følge af den politiske aftale om Vinterhjælp. Det trækker – isoleret set – inflationen ned med ca. 1 procentpoint. Den 1. juli vil el-afgiften stige, så den igen er 69,7 øre pr. kWh. Det vil derfor trækker inflationen om med ca. 1 procentpoint.  

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil