; ;
Gemt

Afskovningsforordning får betydning for handel med en lang række varer

23. marts 2023

I december 2022 vedtog EU en forordning, der skal begrænse EU’s handel med varer, der har medført ulovlig skovrydning. Reglerne forventes at skulle efterleves allerede i slutningen af 2024 for store virksomheder og midten af 2025 for SMV’er. Reglerne forventes at ramme bredt blandt Dansk Erhvervs medlemmer inden for bl.a. fødevarer, møbler og kosmetik.


Inden sommerferien er det forventningen, at EU’s afskovningsforordning træder i kraft. Formålet med forordningen er at minimere risikoen for global skovrydning og skovforringelse, bl.a. ved at gøre det obligatorisk for virksomheder at foretage og dokumentere ”due diligence" (rettidig omhu) om, at de varer, de markedsføres i EU, ikke har ført til skovrydning og skovforringelse i verdens skove. I virksomhedernes ”due diligence”-erklæringer skal der bl.a. indgå dokumentation for, om råvaren man køber/sælger er dokumenteret afskovningsfri, er tredjepartscertificeret, koordinater og/eller billeder fra satellitovervågning af det sted, hvor varen stammer fra, en risikovurdering samt en plan for, hvorledes evt. risici i egen værdikæde nedbringes.  

Reglerne kommer i første omgang til at dække følgende råvarer, og afledte produkter heraf:

  • Soja
  • Palmeolie og afledte produkter som palmeoliederivater.
  • Kvæg og afledte produkter som læder og oksekød.
  • Kakao og afledte produkter som chokolade.
  • Kaffe
  • Tømmer og afledte produkter som møbler og trykt papir.
  • Gummi

Skæringsdatoen for, hvornår et produkt opfattes som afskovningsrelateret er den 31. december 2020. Det betyder, at produkter der er produceret på jord, der har været udsat for skovrydning eller skovforringelse før den 31. december 2020, vil blive tilladt på EU-markedet. Modsat er varer dyrket på jord, som er konverteret efter skæringsdatoen ikke tilladt at handle til/fra det europæiske marked. Store europæiske virksomheder vil skulle efterleve forordningens krav i slutningen af 2024. Mikro, små og mellemstore virksomheder skal efterleve reglerne i midten af 2025.  

Dansk Erhverv vil orientere løbende, når den endelige lovtekst er offentliggjort og de mere konkrete krav til virksomhederne kendes.

Er du interesseret i at høre mere om forordningen, afholder Dansk Erhvervs Fødevarenetværk møde om afskovning torsdag den 13. april 11 – 13 på Børsen. Mødet er åbent for alle full-service og arbejdsgivermedlemmer af Dansk Erhverv. På mødet kan du opleve Miljøministeriet, Miljøstyrelsen samt Fair Trade-mærket.

Endelig søsætter Dansk Erhverv et netværk for compliance med afskovningslovgivning. Hvis du er interesseret i at høre mere om netværket, er du meget velkommen til at kontakte Anders Kroman Liin fra Dansk Erhverv (ankl@danskerhverv.dk).

Læs mere om afskovningsfri værdikæder og produkter.

Kontakt

Fødevarer

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent