; ;
Gemt

Analyse: Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

28. marts 2023

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at i fjerde kvartal 2022 var 199.977 indvandrere fra ikke-vestlige lande i arbejde, når der tages højde for sæsonudsving. Det er rekordhøjt. Aldrig tidligere har så mange indvandrere fra ikke-vestlige lande været i arbejde.

Høj vækst i dansk økonomi og et brandvarmt arbejdsmarked har sikret, at mange indvandrere fra ikke-vestlige lande har fået foden indenfor på arbejdsmarkedet.

I fjerde kvartal 2022 var 93 pct. flere indvandrere fra ikke-vestlige lande i arbejde end 10 år tidligere i fjerde kvartal 2012. Det stærke beskæftigelsesopsving i Danmark har været bredt funderet på tværs af befolkningsgrupper, men der har været en ekstraordinær stor stigning blandt indvandrere fra ikke-vestlige land.

Ikke-vestlige indvandrere har historisk haft en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet end andre grupper. De ikke-vestlige indvandrere har stadig en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet, men den store jobfremgang betyder, at forskellen i dag er markant mindre end tidligere. Det er en solstrålehistorie fra det danske arbejdsmarked.

Tilbagegang i beskæftigelsen i 2023 og 2024
Dansk økonomi har desværre udsigt til modvind og det rammer det danske arbejdsmarked, hvor vi venter nedgang i beskæftigelsen i 2023 og 2024.

Enden på jobfesten er nær, og vi venter to år med faldende beskæftigelse. Det er høj inflation, de høje renter samt svækkede udsigter på flere vigtige danske eksportmarkeder, der vil få beskæftigelsen til at falde. Den høje inflation reducerer købekraften hos forbrugerne, hvilket har medført en mere afdæmpet udvikling i privatforbruget. Dertil vil de markant højere renter lægge en dæmper på byggeriet. Der er betydelig risiko for recession på flere af de vigtigste danske eksportmarkeder i Tyskland, Sverige og Storbritannien. Når der er økonomisk tilbagegang på de danske eksportmarkeder, giver det dårlige afsætningsmuligheder for de danske virksomheder.

Modvinden til dansk økonomi vil får beskæftigelsen til at falde i år og næste år, og det vil desværre også få beskæftigelsen for de ikke-vestlige indvandrere til at falde.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil