; ;
Gemt

Dankort sparer butikkerne over en halv milliard kroner om året

28. marts 2023

Dankort er for langt de fleste virksomheder, der tager imod betalinger fra forbrugere, det billigste betalingsmiddel. Samlet set, sparer Dankort de danske betalingsmodtagere for mere end 500 mio. kroner om året, viser ny analyse. Imidlertid er Dankorts eksistens truet af bankerne, som ikke vil understøtte Dankort i Apple Pay.


Hvert år er Dankort med til at spare butikker og andre betalingsmodtagere, og i sidste endte forbrugerne, for millioner af kroner.

En nyere analyse fra det engelske konsulenthus CMSPI viser, at butikkerne årligt sparer ca. 530 mio. kr., fordi vi i Danmark har Dankort. Og den besparelse kan med tiden blive endnu større. For samtidig med, at de samlede omkostninger til Dankort årligt falder, så viser analysen fra CMSPI, at udgifterne til indløsning af Visa og MasterCard årligt har medført stigninger i omkostningerne på 225 mio. kr. i perioden 2015 til 2021. En regning, som skal betales af butikkerne og i sidste ende forbrugerne.

Men Dankort er truet. Det er kun Danske Bank, der tilbyder Dankort i Apple Pay og det betyder ifølge Nets, at op mod 250 mio. transaktioner årligt skifter fra Dankort til Visa og MasterCard. Dermed øges butikkernes omkostninger til betalinger markant – uden, at der tilføres en tilsvarende værdi.

Dansk Erhverv opfordrer derfor bankerne til at steppe op og tage ansvar for at sikre, at vi i Danmark fortsat kan have et af verdens billigste betalingsmidler – til gavn og glæde for både butikkerne, forbrugerne og samfundet – ved at forsætte med at udstede Dankort og ved at tilbyde Dankort i Apple Pay.

Læs rapporten her: CMSPI Insights Report: Rising Card Scheme Fees in Denmark - The Call for Co-Badging 

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil