; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Der skal langt mere fokus på produktivitet

14. marts 2023

Det er helt rigtigt, når Det Økonomiske Råd i sin nye rapport ”Produktivitet 2023” peger på, at der kun er fordele ved at øge produktiviteten. Der skal være langt mere fokus på at gøre netop dette, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Tirsdag middag er den nye DØRS-rapport ”Produktivitet 2023” udkommet. Her melder overvismand Carl-Johan Dalgaard blandt andet, at produktivitetsvækst fører til øget velstand.

”Det meldes endda, at der kan være en dobbeltgevinst ved at gennemføre tiltag, der understøtter den type af produktivitetsfremskridt, som også bidrager til at øge arbejdsudbuddet. Samlet set få vi altså større velstand og et øget råderum på de offentlige finanser. Vi ved desuden, at samarbejdet med private aktører øger produktiviteten i den offentlige sektor. Derfor er helt rigtigt, at regeringen ønsker en øget inddragelse af private aktører, der både løfter en samfundsopgave og styrker produktiviteten gennem nye og bedre løsninger,” siger Jes Brinchmann Christensen, vicedirektør i Dansk Erhverv.

Behov for større politisk fokus
Jes Brinchmann Christensen understreger, at der derfor bør tænkes og regnes helt anderledes, når man fra politisk side taler om produktivitet.

”Det er både godt og rigtigt, at der er fokus på reformer og tiltag, som øger arbejdsudbuddet, men der skal også fra politisk side være et langt større fokus på produktivitet. Vi skal ikke bare sikre flere hænder og hoveder, vi skal også gøre tingene bedre og hurtigere. Det gælder for eksempel og især områder som den grønne omstilling og sundhedsvæsenet. Derfor skal der bruges meget mere energi på at sikre, at centraladministrationen begynder med i højere grad at bruge produktivitetspotentialet, når man laver sine beregninger. Ellers kan det ske, at gode idéer og tiltag ikke bliver til noget,” siger Jes Brinchmann Christensen.