Gemt

Dansk Erhverv i Indien: Stort potentiale for grøn eksport

02. marts 2023

Energiproduktionen og -forbruget i Indien er det tredjestørste i verden. Det samme er Indiens CO2-udledning, som kun er overgået af USA og Kina. Derfor er netop Indien et både vigtigt og attraktivt eksportmarked for danske energivirksomheder, hvilket blev understreget under et eksportfremstød i Indien med Kronprinsparret i spidsen og deltagelse af Dansk Erhverv og 38 danske virksomheder.

blobid0.jpg

Indien er verdens tættest befolkede land og verdens tredjestørste CO2-udleder - og begge dele vil stige betydeligt i de næste årtier. Blandt andet derfor spiller Indien en vigtig rolle for den globale omstilling til vedvarende energi, og blandt andet derfor er Indien et eksportmarked, hvor danske virksomheder kan bidrage til grøn omstilling på den helt store klinge.  

Det var omdrejningspunktet under et erhvervsfremstød i Indien fra 27. februar til 1. marts med Kronprinsparret i spidsen ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M). Derudover deltog 38 danske virksomheder. Fra Dansk Erhverv deltog direktør for markeder, Gitte Lillelund Bech, og markedschef for klima, energi og miljø, Ulrich Bang.  

Indien Gitte_lille.jpg

Erhvervsfremstødet skete under overskriften ”Partners for Green and Sustainable Progress”, og i løbet af seminarer, møder og virksomhedsbesøg blev mulighederne for at styrke samarbejdet indenfor især vand og energi drøftet på højeste plan. Blandt Dansk Erhvervs medlemmer deltog Vestas, CIP, Plesner og UXV Technologies. 

”Omstillingen til vedvarende energikilder er afgørende i en verden, hvor energiforbruget fortsat er stigende. Besøget i Indien har i den grad sat fokus på, hvordan samarbejde kan bidrage til både vækst og den grønne omstilling,” siger Gitte Lillelund Bech. 

Verdens største marked for vindenergi

Det internationale Energiagentur vurderer, at Indien bliver verdens største marked for vindenergi inden for de kommende år, da elforbruget blandt andet forventes at blive tredoblet frem mod 2040. Det svarer til mere end EU’s samlede elforbrug i dag.

Indien_vestas_lille.jpg

Vestas er en af de virksomheder, som allerede opererer i Indien, og som derfor står stærkt, nu hvor Indien er på vej med sit første havvindsudbud. Et udbud, hvor Danmark har hjulpet Indien med teknisk rådgivning.  

Indien har derudover et gigantisk potentiale ved repowering, det vil sige udskiftning af gamle mindre vindmøller med nye. 

Klima- og energimål giver stort potentiale 

I 2020 lancerede Danmark og Indien en fælles erklæring om et Grønt Strategisk Partnerskab indenfor havvind, energimodellering og integration af vedvarende energi. I 2022 vedtog den indiske regering et mål om netto-nuludledning af CO2 i 2070, og i 2030 har Indien planer om, at halvdelen af landets energi skal komme fra vedvarende energikilder.

 

Indien Ulrich_lille.jpg

Der er med andre ord et stort potentiale for at øge dansk eksport til Indien. I dag udgør eksporten til Indien 1 procent af den samlede eksport af dansk energiteknologi. Det tal kan sagtens øges.  

Dansk eksport af energiteknologi til Indien er allerede på vej opad. I 2013 eksporterede vi for 500 millioner kroner, mens vi i 2021 eksporterede for 940 millioner kroner. 

”Der er ingen tvivl om, at de seneste års udvikling har stor betydning for både den grønne omstilling og danske energivirksomheders eksportmuligheder i Indien. I løbet af de seneste dage har det været tydeligt, at der er en stærk fælles ambition om at styrke den grønne omstilling,” siger Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.  

Indien_besøg_lille.jpg

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil