Gemt

Kender dine køkkenmedarbejdere symptomer og smittemuligheder med norovirus (roskildesyge)?

13. marts 2023

Norovirus er ekstrem smitsom, og der skal kun få viruspartikler til for at smitte. Som leder af en fødevarevirksomhed skal man kende smittekilder, og har pligt til at vejlede sine medarbejdere om norovirus og personlig hygiejne.

 

Norovirus (Roskildesyge)
Norovirus smitter, før man føler sig syg, og mindst 48 timer efter man føler sig rask. De fleste sygdomsudbrud med norovirus skyldes en smittet køkkenmedarbejder, en rask smittebærer eller en køkkenmedarbejder med syge børn eller en syg ægtefælle.

Norovirus smitter også via mad, tøj og hår. Råvarer med risiko for norovirus er fx rå østers, rå muslinger, grøn salat, spæde spinatblade samt frosne hindbær og jordbær.

Vejled dine køkkenmedarbejderne om norovirus, herunder om:

  • Smittemuligheder (overføres til fødevarer via opkast eller afføring fra mennesker eller ved person til person smitte)
  • Symptomer (oftest pludselig opstået kvalme, opkast og eventuelt diarré).
  • Pligt til at informere virksomhedsansvarlig og hvordan de skal forholde sig ved symptomer.
  • Personlig hygiejne (rent tøj og vask af hænder med varmt vand og sæbe, inden der laves eller serveres mad for kunder).

Sådan undgår køkkenmedarbejdere at smitte med norovirus:

  • Bliv hjemme ved symptomer med opkast og evt. diarré.
  • Kom tidligst tilbage på arbejde 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.
  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe (min. 30 sekunder). Håndsprit virker ikke på norovirus.
  • Skift til arbejdsbeklædning, når man møder ind på arbejde.
  • Være ekstra påpasselig med god personlig hygiejne, hvis der er roskildesyge derhjemme, da man kan være "rask smittebærer".
  • Gør overflader, der kommer i kontakt med fødevarer, grundigt rene og desinficér.

Læs mere i Vejled dine medarbejdere om norovirus (roskildesyge) på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Se kampagnefilm om Roskildesyge - en ærlig sag på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs mere om Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med norovirus (roskildesyge) på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Læs mere om Norovirus (roskildesyge) i Fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fødevarehygiejne
Fødevarevirksomheder skal overholde en række hygiejneregler, der er fastsat ud fra hensynet til fødevaresikkerheden. Det drejer sig både om regler for hygiejne, håndvask og rengøring, og hvordan du bedst muligt indretter din fødevarevirksomhed.

Vi har samlet de forskellige vejledninger, guides og øvrige publikationer, der findes om fødevarehygiejne: Få et overblikket over Vejledning om fødevarehygiejne på Dansk Erhvervs hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent