; ;
Gemt

Kommentar: Udenlandsk arbejdskraft steg med 24% i 2022 til et nyt rekordniveau

28. marts 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 31.600 personer indvandrede til Danmark for at arbejde i 2022, svarende til en stigning på 24% i forhold til 2021. Det er meget bemærkelsesværdigt, da der er tale om det højeste niveau i statistikkens levetid siden 1997. Tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft bragede simpelthen i vejret sidste år og brød alle tidligere rekorder.

Den udenlandske arbejdskraft kom primært fra Rumænien og Polen sidste år. Konkret indvandrede 6.000 rumænske statsborgere og 3.700 polske statsborgere til Danmark for at arbejde, hvilket udgør hhv. 19% og 12% af den samlede udenlandske arbejdskraft, der kom til landet i 2022. Den største stigning i 2022 fandt sted blandt indiske statsborgere, hvor der var en fremgang på 73% i 2022.

Vigtigheden af den udenlandske arbejdskraft kan ikke overgøres
Den store tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft har været den absolutte primus motor bag de seneste års overraskende stærke fremgang i beskæftigelsen. Konkret har den udenlandske arbejdskraft drevet ca. 40% af den samlede fremgang i beskæftigelsen over de seneste 3 år.

I en tid med stor mangel på arbejdskraft har de danske virksomheder lykkedes med at rekruttere arbejdskraft i udlandet. Det er en stor succeshistorie, der i den grad sikret vækst og stabilitet i dansk økonomi i perioden efter coronapandemien. Den store tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft har holdt en truende overophedning for døren og sikret en stabil høj vækst i dansk økonomi.

Man kan næsten ikke overgøre vigtigheden af den udenlandske arbejdskraft for dansk økonomi i øjeblikket. Vores beregninger viser, at den udenlandske arbejdskraft løftede BNP med 255 mia. kr. i 2022.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil