Gemt

Kontrolkampagne om økologi og anprisninger i restauranter, storkøkkener og detailbutikker

13. marts 2023

Fødevarestyrelsen starter i marts en kontrolkampagne, der fokuserer på anprisning af økologi i køkkener uden det økologiske spisemærke, vildledning i forbindelse med køkkeners øvrige anprisninger på fødevarer og detailvirksomheders salg af uindpakkede økologiske fødevarer.

Formålet med kampagnen
Formålet med kampagnen, der løber fra marts til august 2023, er at undersøge regelefterlevelsen på området, for at beskytte forbrugeren mod vildledning samt at sikre lige konkurrencevilkår for virksomhederne. Samtidig vil Fødevarestyrelsen udbrede kendskabet til både spisemærket og til de andre muligheder for anprisning af økologi i køkkener.

Under kampagnen vil Fødevarestyrelsen:

  • Kontrollere om virksomheder, der hverken er registreret til det økologiske spisemærke eller har økologirapport, og som anpriser økologi, overholder reglerne på området.
  • Udbrede kendskabet til de muligheder, der findes i reglerne om anprisning af økologi i køkkener uden det økologiske spisemærke eller økologirapport samt udbrede kendskabet til spisemærkeordningen.
  • Kontrollere og vejlede detailvirksomheder, der sælger uindpakkede økologiske fødevarer om krav til økologicertificering, særligt hvis salget nærmer sig eller overstiger bagatelgrænsen.
  • Kontrollere detailvirksomheders markedsføring af økologiske fødevarer generelt, fx skiltning og hyldeforkanter.
  • Kontrollere om køkkener i deres markedsføring vildleder forbrugerne med anprisninger af fødevarer med en særlig kvalitet, en særlig tilberedning, en særlig opskrift eller en særlig oprindelse, fx luksus, hjemmelavede eller gammeldags.

Målgruppe
Restauranter, caféer, kantiner, institutionskøkkener og take-away-køkkener samt detailbutikker som sælger uindpakket økologi som frugt og grønt (herunder bagere, grønthandlere og gårdbutikker) kan få økologikontrol.

Serveringssteder kan også få kontrolleret anprisninger af fødevarer med en særlig kvalitet, en særlig tilberedning mv.

Læs mere

 

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent