Gemt

Ny sammenskrivning af reglerne om maksimalgrænseværdier for forurenende stoffer i fødevarer

07. november 2023

EU vedtog i foråret en ny forordning om maksimalgrænseværdier for visse forurenende stoffer i fødevarer. Forordningen erstatter den tidligere forordning 1881/2006, som er blevet ændret mange gange. Den nye forordning samler alle regler om forureninger i fødevarer i en enkelt retsakt, for et bedre overblik.

 

Baggrunden for at samle forordning 1881/2006 og alle dens ændringer i den nye forordning 2023/915 er at forenkle og opdatere regelgrundlaget for maksimalgrænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer. Den nye forordning 2023/915 trådte i kraft den 25. maj 2023, og samler alle regler om forureninger i fødevarer i en enkelt retsakt og sikrer derved, at der ikke opstår inkonsekvenser eller overlapninger mellem de forskellige bestemmelser.

Formålet med forordningen er at beskytte forbrugeren ved at sætte grænserne for forurenende stoffer i fødevarer så lave, som det er muligt, når man følger god praksis i landbruget, fiskeriet og fødevareindustrien.

Forordning 2023/915 dækker forurenende stoffer som akrylamid, dioxiner, tungmetaller, mykotoksiner, nitrater, PAH'er og PCB'er. Forordningen har også regler om:

  • Tørrede, fortyndede, forarbejdede og sammensatte fødevarer.
  • Forbud mod kemisk afgiftning.
  • Fødevarer, der skal undergå sortering eller anden fysisk behandling, inden markedsføring til endelige forbruger eller til anvendelse som fødevareingrediens.
  • Mærkningsbestemmelser for jordnødder, andre oliefrø, afledte produkter heraf og korn.
  • Undtagelser i forhold til de i bilaget fastsatte maksimalgrænseværdier.

Fødevarevirksomhederne har ansvaret for at overholde grænserne, og skal træffe passende foranstaltninger til at forebygge og begrænse forureningen så meget som muligt. Fødevarer, der indeholder forurenende stoffer i koncentrationer, der overskrider maksimalgrænseværdierne, må ikke markedsføres som fødevarer eller anvendes som fødevareingredienser eller blandes med fødevarer.

Bilaget

I bilaget til forordning 2023/915 er de forurenende stoffer blevet opdelt i nye grupper i forhold til den gamle forordning 1881/2006, og de fleste af de tidligere mange fodnoter er nu flyttet op i tabellen i den ny kolonne ”Bemærkninger”.

Bilagets tabel har nu følgende grupper af forurenende stoffer:

1

Mykotoksiner

aflatoksiner, ochratoksin A, patulin, deoxynivalenol, zearalenone, fumonisiner, citrinin, meldrøjesklerotier og meldrøjealkaloider

2

Plantetoksiner

erucasure, tropanalkaloider, hydrogencyanid, pyrrolizidinalkaloider, opiumalkaloider, delta-9-tetrahydrocannabinol

3

Metaller og andre grundstoffer

bly, cadmium, kviksølv, arsen, uorganisk tin

4

Halogenerede persistente organiske miljøgifte

Dioxiner og PCB'er, Perfluoralkylstoffer

5

Procesforureninger

PAH, 3-MCPD, Summen af 3-MCPD og 3-MCPD, Glycidylfedtsyreestere

6

Andre forurenende stoffer

nitrater, melamin, perchlorat

 

Læs mere i forordning 2023/915 om maksimalgrænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer og om ophævelse af forordning 1881/2006 på EUR-Lex.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent