; ;
Gemt

Kommentar: Forbrugertilliden en anelse bedre i oktober - godt nyt frem mod de vigtige julemåneder

23. oktober 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden var -11,8 i oktober. Det er en anelse bedre end i september, hvor forbrugertilliden var -13. Forbrugertilliden er markant forbedret siden lavpunktet i oktober sidste år, hvor forbrugertilliden var på -37.

Det er glædeligt nyt, at optimismen blandt forbrugerne tiltager en smule i oktober. Det kommer ovenpå nedgang i august og september.

Det er godt nyt for de danske detailbutikker, fordi bedringen i optimismen kommer kort tid inden julehandlen, der er årets vigtigste måneder for detailhandlen. Tal fra Danmarks Statistik viser, at cirka 19 pct. af detailhandlens omsætning sker i november og december.

Julemånederne er meget vigtige måneder for mange detailbutikker. For detailhandlen er det glædeligt nyt, at forbrugerne optimisme igen er i fremgang kort tid før julehandlen.

Forbrugernes optimisme er markant bedre end tidligere, fordi inflationen er normaliseret, og samtidig har den rekordhøje beskæftigelse sikret stabilitet omkring indkomsterne. I august krydsede lønmodtagerbeskæftigelsen for første gang 3 millioner personer. Alene siden årsskiftet er lønmodtagerbeskæftigelsen steget med 27.000 personer.

Bedringen i forbrugertilliden kan også ses i privatforbruget, der er steget i både første og andet kvartal. Forbrugerne er igen begyndt at bruge flere penge ovenpå et hårdt 2022, hvor forbrugerne holdt igen pga. høj inflation og økonomisk usikkerhed.

Selvom forbrugernes optimisme er i bedring, er der lang vej igen før forbrugerne er lige så optimistiske som før inflationskrisen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil