Gemt

EU’s årsrapport viser fald i antal sundhedsfarlige fødevarer

12. september 2023

Efter flere år med stigning i antallet af RASFF-notifikationer, der advarer om alvorlige sundhedsrisici ved markedsførte fødevarer eller foder, blev der i 2022 registreret færre. Året bød også på et globalt salmonellaudbrud i chokolade til børn.

EU-Kommissionen har offentliggjort sin årsrapport 2022 fra Alert and Cooperation Network om bl.a. varslingssystemet til forbrugerbeskyttelse, inden for fødevare- og foderrisici (RASFF).

RASFF er oprettet, for at gøre det lettere at dele information mellem EU-medlemslandene om fødevare- og foderrisici. Dette skal sikre, at myndighederne kan handle hurtigt og effektivt i situationer, hvor fødevarer og foder udgør en alvorlig risiko for forbrugernes sundhed.

I 2022 blev i alt 4361 notifikationer sendt gennem RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) om sundhedsrisici ved markedsførte fødevarer (3904 notifikationer), foder (234 notifikationer) og fødevarekontaktmaterialer (219 notifikationer).

Top-10 over hyppigst gentagne RASFF-meddelelser
Tabellen herunder viser de mest gentagne RASFF- notifikationer angivet ved farekategori, produktkategori og produktets oprindelsesland. Tabellen inkluderer alle typer af produkter (mad, foder og fødevarekontaktmaterialer), alle oprindelser (EU og ikke-EU), og alle typer af kontrol (ved grænserne og på markedet).

imageh5zb.png

RASFF-meddelelser efter fødevarefarekategori 2020-2022
Figuren nedenfor viser antal RASFF-meddelelser efter farekategori i årene 2020-2022. I figuren indgår kun fund i fødevarer, og altså ikke foder og fødevarekontaktmaterialer. Pesticidrester, patogene mikroorganismer og mykotoksiner er de farekategorier med flest notifikationer i alle tre år.

imageuofaw.png

Pesticidrester
I 2022 var de fleste af notifikationer (990 notifikationer) knyttet til pesticidrester, hvilket var en markant nedgang på 20% sammenlignet med 2021. Den mest almindelige produktkategori var frugter og grøntsager (594 notifikationer), mens den næsthøjeste rapporterede produktkategori var urter og krydderier (116 notifikationer).

Problemer med pesticidrester, rapporteret i RASFF, involverede oftest frugter og grøntsager fra Tyrkiet (430 notifikationer). Det land, der rapporterede mest, var Bulgarien (212 notifikationer), efterfulgt af Tyskland (100 notifikationer). De mest rapporterede pesticidrester var chlorpyrifos (251 notifikationer), ethylenoxid og 2-chlorethanol (186 notifikationer) og chlorpyrifos-methyl (142 notifikationer).

Patogene mikroorganismer
Med 857 notifikationer var patogene mikroorganismer i 2022 den næstmest rapporterede farekategori i fødevarer. De mest almindelige fødevarekategorier var fjerkrækød og fjerkrækødsprodukter (300 notifikationer) samt nødder, nøddeprodukter og frø (122 notifikationer).

Ligesom i 2021 var Salmonella den mest rapporterede patogene mikroorganisme (603 notifikationer), efterfulgt af Listeria monocytogenes (132 notifikationer) og Escherichia coli (41 notifikationer), alle primært fundet i produkter af animalsk oprindelse. 190 Salmonella- notifikationer omhandlede fjerkrækød og fjerkrækødsprodukter fra Polen, mens den mest rapporterede fødevarekategori for Listeria monocytogenes var fisk og fiskeprodukter (37 notifikationer).

Langt størstedelen af fundene af Escherichia coli omhandlede STEC (shigatoksinproducerende Escherichia coli) (39 notifikationer), hovedsageligt fundet i kød og kødprodukter (andet end fjerkræ) (25 notifikationer). Endelig blev Bacillus cereus rapporteret 10 gange.

Globalt udbrud af Salmonella i chokolade til børn
Den 25. marts 2022 blev der gennem RASFF rapporteret udbrud i flere lande af Salmonella monofasisk Typhimurium ST34, størstedelen hos børn. Udbruddet blev kædet sammen med chokoladeprodukter fra en fabrik i Belgien. Efterforskning fandt to stammer af Salmonella, der matchede udbrudsstammerne, i produktionsmiljøet på den belgiske fabrik.

Den 27. april 2022 sendte de belgiske myndigheder en RASFF-besked der delte sporbarhedsinformation for chokoladeprodukterne relateret til fødevareudbruddene. Ifølge RASFF-beskeden var disse produkter distribueret til 99 EU- og ikke-EU-lande og derfor blev alle produkter tilbagekaldt globalt. Nogle tilfælde kunne ikke forklares ved indtag af de belgiske chokoladeprodukter, hvilket antyder andre smittekilder.

Mykotoksiner
Mykotoksiner var den tredje mest rapporterede farekategori (485 notifikationer) med en stigning fra 2021 til 2022 på 10,5%. Disse rapporteringer handlede primært om påvisning af aflatoksiner (413 notifikationer) i produktkategorien nødder, nøddeprodukter og frø (254 notifikationer). Den mest rapporterede oprindelse var USA (53 notifikationer).

Læs mere om resultaterne i årsrapporten 2022 Annual Report - Alert and Cooperation Network på Kommissionens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent