Gemt

Fødevarestyrelsen skruer op for rengøringskontrollen: Er din virksomhed klar til dagens produktion?

12. august 2024

Fra midten af august og året ud kan detailvirksomheder med fødevareproduktion få kontrol af deres rengøringsprocedurer. Fødevarestyrelsen ser på renholdelse og vedligeholdelse af lokaler, redskaber og udstyr, samt på anvendelsen af rengørings- og desinfektionsmidler. Her kan du læse mere om kampagnen.

Fødevarestyrelsens kontrolkampagne om rengøring i forbindelse med produktionsstart, kører fra midten af august 2024 til slut december 2024, og er rettet mod fødevarevirksomheder i detailleddet.

Fødevarevirksomheder skal gennem passende procedurer sørge for, at lokaler, inventar, arbejdsredskaber og udstyr er tilstrækkeligt vedligeholdt, rengjort og om nødvendigt desinficeret. Dette skal sikre, at der ikke opstår risiko for bakterievækst, at virus og eventuelle allergene ingredienser fjernes, samt at fødevarer ikke forurenes af forkert anvendte rengørings- og desinfektionsmidler

⇒ Læs mere om reglerne for rengøring og vedligeholdelse i Hygiejnevejledningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontrolkampagnens formål

  • Kontrol af gode arbejdsgange for kontrol med rengøring i forbindelse med opstart af produktion, herunder af virksomhedens lokaler og redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, og for anvendelse af rengørings- og desinfektionsmidler.
  • Dybdegående kontrol af renholdelse af fødevarelokaler og -udstyr.
  • Kontrol af vedligeholdelse af redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer.

⇒ Læs mere om kontrolkampagnen Rengøring i forbindelse med produktionsstart i detail på Fødevarestyrelsen hjemmeside.

Tidligere kontrolkampagne
En tilsvarende kontrolkampagner i engrosvirksomheder i 2022, viste behov for konkret vejledning af virksomhederne. Bl.a. førte følgende fund til indskærpelser dengang:

  • Manglende tørring af skåle, som er beregnet til opbevaring af fødevarer.
  • Mangelfuld overdækning af fødevarer og folie til indpakning af fødevarer under rengøring i lokalet.
  • Kondens over fødevarer.
  • Mangelfuld rengøring af ventilationsriste, vægge, gulve, gulvriste, undersiden af arbejdsborde, døre og dørhåndtag, hjul og andre dele af maskiner osv.
  • Snavsede børster og svampe, som blev brugt til rengøring.
  • Spindelvæv i lofter og vinduer.
  • Revner i plastpakninger, skærebrætter og plastkasser.
  • Rustbelægninger på låg indvendigt i en vakuumpakkemaskine.

⇒ Læs mere om 2022 kampagnens resultater i slutrapporten Rengøring før opstart af produktion i engros på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer