{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
07. august 2024
På trods af at solen står højt på himlen i disse sommermåneder, så hersker mørket fortsat over detailhandlen. I første kvartal af 2024 blev der politianmeldt 6.753 butikstyverier, og i andet kvartal af 2024 blev der anmeldt 7.103 butikstyverier. Der er dermed samlet politianmeldt 13.856 butikstyverier i det første halvår af 2024.
Danmarks Statistik er ude med tal på butikstyverier, og desværre bekræfter de nye tal det, som Dansk Erhverv frygtede; en fortsat skræmmende stigning. Fra 1. kvartal 2021 til og med 2. kvartal 2024 er antallet af anmeldte butikstyverier steget med knapt 88 pct., hvilket er en yderst voldsom stigning. Alene det seneste kvartal er antallet af anmeldelser steget med mere end tre pct. Sammenligner man første halvår af 2023 med første halvår af 2024, så er der anmeldt mere end 15 pct. flere butikstyverier i samme periode. Mange forestiller sig, at stigningen må skyldes, at det simpelthen er for ”nemt” at stjæle – men sådan er virkeligheden ikke, tværtimod.
Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed, udtaler: ”Butikkerne gør i dag allerede rigtig meget. De har bl.a. øget antallet af butiksdetektiver, de har flyttet rundt på varerne og nogle varer er blevet låst inde. De er helt generelt mere opmærksomme på tyverier. Når det er sagt, så er det jo butikkerne der er ofrene, og det derfor ikke butikkerne man skal bebrejde for tyverierne. Butikkerne skal have sikkerhed for, at de kan drive deres butik, som de vil uden at blive udsat for kriminalitet. Kriminalitet er et samfundsmæssigt problem og skal løses af samfundet – ikke at de enkelte butikker”.
Mængden af butikstyverier er nu så omfattende, at nogle butikker overvejer at justere prisen på varerne alene for at dække tabet fra butikstyverier ind, hvilket ikke kun er en stor konsekvens for dagligvarebutikkerne, men også for den almindelige danske borger.
Henrik Lundgaard Sedenmark vurderer, at den fortsatte stigning i kriminaliteten i butikkerne bl.a. skyldes et moralsk skred i en del af befolkningen. Et skred, som der ikke er nogen der har taget initiativ til at stoppe og vende. Det kan vi bl.a. se i Trygfondens måling for 2024, som viser, at antallet af borgere, der accepterer butikstyverier er tredoblet. Det er nu hver femte dansker, der mener, at det er okay at stjæle i butikkerne.
Tal fra Crimestat bekræfter den tydelige tendens
Gennem platformen Crimestat, et gratis digitalt værktøj, kan man gennem dataindsamling hjælpe butikker med at forebygge kriminalitet. Værktøjet er udviklet af detailbranchen i samarbejde med Dansk Erhverv, og nedstående oversigt er udarbejdet med udgangspunkt i platformens data.
I andet kvartal af 2024 blev der på platformen Crimestat registreret 4.504 butikstyverier, og der var samlet registreret 8.890 butikstyverier samt 27.984 stjålne vare gennem Crimestat det første halve år af 2024. I det første halve år af 2023 blev der registreret 7.906 butikstyverier, og der er dermed sket en stigning på ca. 12 pct. sammenholdt med det første halvår af 2024. Hvis man ser længere tilbage i tiden, så var der registreret 3.850 butikstyverier i første halve år af 2019, svarede til en procentvis stigning på ca. 131 pct. sammenholdt med det første halvår af 2024. Det er dermed en yderst tydelig og skræmmende stigning, der særligt har taget fart de sidste to år.
Hvad stjæler folk egentlig?
Når folk listigt sniger sig forbi kassen med lommerne fulde, eller kun scanner halvdelen af varerne i kurven, hvad er det så præcist der forsvinder? Ud fra det første halve år af 2024 kan det konkluderes, at den oftest stjålne vare er kategorien ”Personlig pleje”. Det var samme tendens i 2023. Derefter er det særligt madvarer, som butikstyvene stjæler. Herunder er det ”Kolonial” der er blevet stjålet 11,3 pct. af gangene, og ”Køl & frost” følger stærkt trop på 11 pct. Overordnet udgør top-10 over de oftest stjålne vare i første halvår af 2024 ca. 85 pct. af alle de stjålne varer i første halvår af 2024.
Dansk Erhverv forlanger politisk indsats
Selvom 2023 var et nyt rekordår for antal butikstyverier, så ser vi desværre, at 2024 bliver endnu et år med en yderst bekymrende stigning. Allerede nu har 2024 slået nye rekorder, og ikke nogen man er stolt af. Dette vidner om, at der fortsat er et stort behov for, at der bliver sat yderligere ind fra politikernes side, hvis 2024 ikke skal blive endnu et nyt rekordår. Politiets indsats for at forebygge butikstyverier er, trods flere års massive stigning i butikstyverier, fortsat på et ubetydeligt lavt niveau - der er reelt intet sket. Ingen nye initiativer fra politiet og ingen øget forebyggende indsats.
Henrik Lundgaard Sedenmark kæmper fortsat detailhandels kamp, og forlanger politisk indsats: ” Det er naturligvis en politisk prioritering af politiets ressourcer, men det er uansvarligt, at man fra politisk side fortsat bare lader stå til og intet gør for at vende denne voldsomme og kedelige udvikling. Der er behov for, at politiet og kommunerne går sammen om at forebygge butikstyverier, fx i en målrettet indsats mod folkeskoler og ungdomsuddannelser, så vi kan få forhindret, at unge mennesker starter en kriminel løbebane som butikstyv”.
Hvis der ikke bliver lagt flere ressourcer i forebyggelse af kriminaliteten, så vil denne stigning fortsætte. Efter første halvår af 2024 ligger antallet af registrerede butikstyverier i Crimestat mere end 12 procent over, hvor det var samme tidspunkt sidste år, så hvis ikke udviklingen vender, så forventes det, at vi ender på en samlet forøgelse af registrerede butikstyverier på mindst seks til ti procent.