Gemt

Dansk Erhverv: Klimaafgift på landbruget er et afgørende værktøj til at indfri klimamål

21. februar 2024

Ekspertgruppen for en grøn skattereform har i dag offentliggjort sine anbefalinger om klimabeskatning af landbruget. Dansk Erhverv støtter op om, at en afgiftsløsning for landbruget er nødvendig for at indfri de klimapolitiske mål. Afgiften bør pålægges de enkelte landbrug, så den giver et klart incitament til klimavenlig produktion.  

Dansk Erhverv går generelt ind for, at drivhusgasafgifter er en drivende kraft i den grønne omstilling af vores samfund. Tilbage i 2020 foreslog Dansk Erhverv derfor også en ambitiøs grøn skattereform, der ville gøre det dyrere at forurene og billigere at omstille sig. Dansk Erhverv foreslog dengang, at skattereformen skulle gælde alle sektorer, og det mener Dansk Erhverv stadig. Det er derfor positivt, at ekspertgruppen foreslår en drivhusgasafgift på bedriftsniveau.  

”Forureneren skal naturligvis betale. Det er et sundt princip. Sorte løsninger skal være dyre, og tilsvarende skal grønne løsninger være billige. Det har også været tilgangen i den grønne skattereform for industrien, der blev besluttet sidste år. I Dansk Erhverv går vi ind for, at landbruget bliver ligestillet med resten af erhvervslivet og får pålagt en drivhusgasafgift. Derfor er det glædeligt, at ekspertgruppen også klart siger, at det er fornuftigt med en drivhusgasafgift på dansk landbrugsproduktion, hvis vi skal reducere sektorens udledninger,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, og forsætter:  

”En afgiftsløsning, der giver den enkelte landmand et klart incitament til en klimavenlig produktion, er det mest effektive virkemiddel til at omstille sektoren. I Dansk Erhverv går vi fuldt og fast ind for, at vi bevarer en stærk dansk landbrugsproduktion. Derfor skal provenuet fra afgiften også tilbageføres til landbrugserhvervet, så der bl.a. kan investeres i ny klimavenlig teknologi,” siger Ulrich Bang.  

Erhverv med allerede pålagt afgift bør holdes fri 
Ekspertgruppen peger på, at indfrielsen af de danske klimamål vil blive markant dyrere, hvis der ikke realiseres markante drivhusgasreduktioner i landbrugssektoren. Den vurdering deler Dansk Erhverv, som også peger på, at resten af erhvervslivet allerede har fået indført drivhusgasafgifter.  

”Det vil blive markant dyrere at indfri vores klimamål for 2030 og blive klimaneutrale i 2045, hvis der ikke indføres en drivhusgasafgift for landbruget. Resten af erhvervslivet har allerede fået pålagt en drivhusgasafgift. Hvis landbruget som den eneste sektor ikke skal betale for sine udledninger, hvem skal så? Det vil ikke bare blive dyrere for alle danskere, det vil også svække resten af erhvervslivets konkurrenceevne, hvis transportsektoren og det øvrige erhvervsliv beskattes mere for at friholde landbruget. Det er hverken rimeligt eller fornuftigt. Så budskabet fra Dansk Erhverv er helt klart: Selvfølgelig skal der også være en drivhusgasafgift for landbruget, så sektoren bliver ligestillet med resten af erhvervslivet. Og de erhverv, der allerede er blevet pålagt afgifter, skal ikke bidrage af flere omgange,” siger Ulrich Bang. 

Ekspertgruppen er også blevet bedt om at se på mulighederne for at indføre forbrugsafgifter, der lægger afgiftsbelastningen på de færdige fødevarer i stedet for på den enkelte landbrugsbedrift. Dansk Erhverv advarer mod en forbrugsafgift, der ikke vil indebære en reel klimaomstilling af dansk landbrug. 

”Det er positivt, at ekspertgruppen klart siger, at en forbrugsafgift ikke er et effektivt redskab til at omstille den danske landbrugssektor. Afgiften skal lægges på det enkelte landbrugs udledninger, hvis den skal have en effekt. Akkurat som klimaafgiften for industrien også blev pålagt den enkelte producent,” siger Ulrich Bang.  

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef