Gemt

Opdaterede handelsnormer for æg og fjerkrækød: Se de vigtigste ændringer her

19. februar 2024

EU’s handelsnormer for æg er blevet opdateret. Vigtigste ændring er en lempelse for betegnelsen ”friland”, som ikke længere vil blive annulleret efter 16 ugers indelukning pga. midlertidige restriktioner, som fx fugleinfluenza. En lignende lempelse er på vej for fjerkrækød, men endnu ikke endeligt vedtaget.

Handelsnormer er specifikke regler og produktstandarder for visse fødevaregrupper. De specifikke regler kan fx omfatte bestemmelser om fremstilling, kvalitet, behandling eller opbevaring m.m., og der kan gælde særlige mærkningsregler, der supplerer og – i visse tilfælde – erstatter de regler, der gælder for fødevarer generelt. 

EU’s handelsnormer for æg er blevet opdateret og forordningerne publiceret i slutningen 2023, mens EU’s handelsnormer for fjerkrækød er ved at blive opdateret, men endnu ikke publiceret.

Handelsnormer for æg
Dansk Erhverv vurderer, at den vigtigste ændring i handelsnormerne for æg er, at reglen om maks. 16 ugers indelukning under veterinære restriktioner er slettet. Det betyder, at æg kan markedsføres som ”frilandsæg”, uanset hvor længe der er midlertidige restriktioner i kraft (fx fugleinfluenza), som kræver indelukning af de æglæggende høns.

Derudover er det blevet tydeliggjort, at æg skal stemples på produktionsstedet. Medlemsstater kan dog vedtage undtagelser, så stemplingen kan foretages på første æggepakkeri.

⇒Kommissionens delegerede forordning (EU) 2023/2464 ⇒Kommissionens delegerede forordning (EU) 2023/2465 Kommissionens gennemførselsforordning (EU) 2023/2466
vedr. stempling af æg på produktionsstedet eller det første pakkeri. Gælder fra 8. november 2024. erstatter den tidligere forordning om handelsnormer for æg (589/2009), og fastlægger krav til bl.a. ægs kvalitetstegn, konservering, håndtering, sortering og mærkning samt minimumskrav til produktionssystemer, såsom ”friland”. Er gældende nu, og 589/2009 er ophævet. vedr. overensstemmelseskontrollen samt identifikation af producenter og pakkerier og de fortegnelser de skal føre. Er gældende nu.


Handelsnormer for fjerkrækød

Handelsnormerne for fjerkrækød er også under opdatering, men endnu ikke endeligt vedtaget og publiceret. Der forventes en lignende lempelse for fjerkrækød med betegnelsen ”friland”, som den, der er blevet vedtaget for æg med betegnelsen ”friland”, men hvor dyrene pga. midlertidige restriktioner (fx fugleinfluenza), har været holdt inde i en længere periode.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent