; ;
Gemt

Dansk Erhverv roser regeringens samlede plan for at frisætte ældreplejen

30. januar 2024

Dansk Erhverv hilser regeringens samlede udspil til en reform af ældreområdet varmt velkommen. Bliver det gjort rigtigt, kan det være et afgørende skridt i skabelsen af et moderne og holdbart velfærdssamfund.

ældrereform_.jpg

Frisættelsen af ældreplejen rummer nøglen til fremtidens velfærdssamfund.

Dansk Erhverv glæder sig derfor over det samlede udspil til en reform af ældreområdet, som regeringen præsenterede tirsdag.

Reformen skal efter planen sætte den enkelte ældre i centrum, skabe fair konkurrence for aktørerne på området og kan blive et vigtigt skridt i overgangen fra velfærdsstat til velfærdssamfund.

”Mange flere ældre kombineret med store rekrutteringsudfordringer gør det nødvendigt at tænke i nye baner, når vi skal sikre en stærk og holdbar velfærd til fremtiden. Derfor glæder det mig meget, at vi nu har en regering, der med en række indsatser understøtter et fremtidigt velfærdssamfund, hvor det offentlige, selvejende, civilsamfundet og private i højere grad skal spille sammen,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv:

”Det kan meget vel være et vigtigt skridt i visionen om at gå fra velfærdsstat til velfærdssamfund, hvor de ældres selvbestemmelse og frie valg sættes i højsædet.”

Dansk Erhverv har i årevis kæmpet for at skabe rammerne for, at de ældres selvbestemmelse og frie valg sættes i højsædet.

På den baggrund er Dansk Erhverv særlig begejstret for regeringens plan for at udvide det frie valg, at skabe mere fair konkurrence gennem en ny takstenhed, at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft, øge brugen af velfærdsteknologi samt i højere grad at inddrage civilsamfundet i løsningen af velfærdsopgaverne.

Dansk Erhverv glæder sig også over udsigten til færre tilsyn og en mindre dokumentationsbyrde.

”I bund og grund handler det om at vi i højere grad indretter vores ældrepleje efter de ældres behov og ikke systemets. Hvis vi som samfund vil leve op til borgernes stigende forventninger til velfærden i fremtiden, skal vi sætte borgeren i centrum frem for at bruge mere tid end nødvendigt på bureaukrati og dokumentation. På den måde kan ældrereformen også danne skole for en frisættelse af andre dele af den offentlige sektor,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Til gengæld efterlyser erhvervsorganisationen, at det frie valg udvides til også at gælde hjemmesygeplejen, og at regeringens udspil om en ny type offentlige plejehjem, ikke skaber ulige konkurrencevilkår. 

”Vi kigger ind i en fremtid med behov for 7.500 flere plejeboliger allerede i 2030. Forudsætningen for at kunne følge med behovet for boliger i fremtiden er et stærkt samarbejde om at levere boligerne. Det kræver først og fremmest fair og lige konkurrence om at levere plejeboligerne og sikkerhed for en ordentlig takstafregning,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv peger desuden på, at der i udspillet endnu mangler tiltag, som skal sikre oplysning og vejledning om borgerens valgmuligheder både i hjemmeplejen og i forhold til plejeboligvalg.

Dertil bør der etableres en økonomisk pulje til indkøb og implementering af velfærdsteknologi, som både offentlige og private kan søge. Endelig skal civilsamfundets øgede rolle i velfærden understøttes yderligere ved at sikre grundfinansiering.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef