Gemt
Presse og Nyheder

Brexitaftale landet – Lys i mørket

24. december 2020

Det er en vigtig aftale, der er landet om Brexit, og Dansk Erhvervs administrerende direktør Brian Mikkelsen mener, at den tænder lidt lys i mørket.

Det er netop meldt ud, at der kommer en aftale på bordet en af de nærmeste dage om det fremtidige forhold mellem EU og UK. Selv om indholdet endnu ikke er fremlagt, så ser det på nuværende tidspunkt ud til, at der er indgået en aftale, der sikrer meget få eller ingen tariffer eller kvoter, samt et rimeligt kompromis på spørgsmålene omkring lige konkurrenceforhold og tvistløsning.

”Det er et vigtigt skridt fremad for dansk erhvervsliv, at der nu er indgået en aftale. Vi kigger naturligvis lige nu detaljerne i aftalen. Men selv om der skulle være nogle ting, som vi gerne have gjort anderledes, så er det yderst positivt, at der, trods forhandlingsforløbet, nu er landet en aftale. Det gør en stor forskel for danske virksomheder, at man har undgået de værste ubehageligheder i denne ellers meget problematiske situation. Det sender også et vigtigt signal om, at briterne ikke har meldt sig ud af Europa, men er interesserede i at indgå i et godt og givende samhandelsforhold også fremover,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Brexit er på alle måder beklageligt. Danmark og UK trådte ind i EU sammen, og både før og efter har vi haft stærke handels og politiske bånd. I 2019 eksporterede danskerne varer og serviceydelser for 113 milliarder kroner til briterne – og vi importerede vare og serviceydelser for 89 milliarder kroner fra dem. Nationalbanken anslår, at der er 53.000 job bundet op på vores samhandel med UK. Forskellige tal har været fremme både fra OECD og Udenrigsministeriet. Det anslås, at mellem 1,2 og 1,3 % af BNP ville blive tabt, hvis briterne forlod EU uden en aftale. Det blev ligeledes anslået, at vareeksporten alene vil tabe 26 milliarder kroner årligt i det scenarie. Den situation er nu afværget, selvom både dansk europæisk og særligt britisk økonomi selv med denne aftale vil komme til at være belastet af Brexit i mange år frem.

Man kan få hjælp til sine Brexitforberedelser her: Er du klar til Brexit?

Kontakt os

Kommunikation

Lars Ohlsen

Pressechef

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.