; ;
Gemt

Engangsprodukter bliver dyrere efter forbud mod typer af engangsplast

05. august 2020

Miljøstyrelsen har i samarbejde med COWI foretaget en analyse, der viser, at forbuddet mod 18 typer af engangsplast medfører, at prisen på engangsprodukter stiger. Analysen viser yderligere, at forbuddet har positive konsekvenser for miljøet.

Miljøstyrelsen har lavet en kortlægning af konsekvenserne ved forbuddet mod en række typer af engangsplast. Kortlægningen viser, at forbuddet medfører, at prisen på engangsprodukter stiger, ligesom det vil have positive konsekvenser for miljø og klima. 18 produktkategorier er omfattet af forbuddet.

Prisstigningen skyldes, at de tilsvarende produkter i andre materialer er dyrere. Det viser en markedsanalyse af COWI, der har også har foretaget en livscyklusvurdering og et nabotjek for Miljøstyrelsen. Markedsanalysen viste yderligere, at engangsplastprodukterne vil blive erstattet af produkter i træ, papir og bagasse.

Positive effekter for miljøet
Livscyklusvurderingen viste, at der ikke er en øget miljøpåvirkning ved skiftet væk fra plast, på trods af at størstedelen af alternativerne ikke genanvendes på nuværende tidspunkt. Det skyldes, at størstedelen af miljøpåvirkningen ved engangsplast, ligesom for de alternative materialer, primært finder sted i produktionsfasen.

Også nabotjekkets konklusioner tyder på, at forbuddet har positive miljøeffekter. Det skyldes, at nabolande vurderer, at forbuddet betyder, at der sker en reduktion i andelen af plastikaffald, der henkastes i naturen.

Analysen fremlægges af projektleder Linda Højer, COWI, på Miljø- og Ressourcenetværksmødet den 1. september i Dansk Erhverv: Møde i Miljø- og Ressourcenetværket.

Læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside: Engangsprodukter bliver dyrere efter plastikforbud.