Gemt
Presse og Nyheder

Høj vækst i tysk økonomi - stigende smitte og nye restriktioner lægger dæmper på genopretningen resten af året

Offentliggjorte tal fra Tysklands statistikbureau fredag viser, at tysk økonomi voksede med 8,2 pct. i 3. kvartal. Den høje vækst i 3. kvartal kommer ovenpå tilbagegang på hele 9,8 pct. i 2. kvartal. Trods den høje vækst i 3. kvartal, er tysk økonomi fortsat 4,1 pct. mindre end for et år siden.

Nyhed

30. oktober 2020

Tysk økonomi har genvundet en end del af det tabte fra 2. kvartal, hvor coronakrisen sendte tysk økonomi til tælling. Det er godt nyt for dansk økonomi og danske virksomheder, at det europæiske vækstlokomotiv igen har fået damp på kedlerne. Tyskland er vores næststørste eksportmarked. Sidste år var danske virksomheders eksport til Tyskland på 169 mia. kr. Dertil er mere end 100.000 danske job direkte eller indirekte knyttet til eksport til Tyskland. Dansk økonomi har også mærket til at tysk økonomi i år går i et lavere gear. Dansk vareeksport til Tyskland er i årets første 8 måneder hele 16 pct. lavere end sidste år.

Selvom genopretningen vil fortsætte i resten af 2020, kommer vi ikke til at se den samme høje vækst. Smitten stiger i øjeblikket i meget hastige skridt over Tyskland og har allerede medført en række nye restriktioner. Det kommer til at sætte en kæp i hjulet på genopretningen af Tysklands økonomi. Tysk økonomi udvikler sig i øjeblikket i to spor. Den tyske fremstillingsindustri er med høj vækst ved at indhente det tabte fra foråret, mens servicesektoren igen er begyndt at halte, fordi den stigende smitte og nye restriktioner lægger en dæmper på aktiviteterne.

Økonomisk genopretning i de store europæiske økonomier
Fredag er den helt store dag for offentliggørelse af BNP-tal i de store europæiske økonomier. Fredag fik vi desuden tal, der viste, at Frankrigs økonomi voksede med 18,2 pct. i 3. kvartal efter en tilbagegang på 13,7 pct. i 2. kvartal. Spaniens økonomi voksede med 16,7 pct. i 3. kvartal ovenpå en tilbagegang på 17,8 pct. i 2. kvartal.

Det understreger, at de store økonomier i Europa har genvundet en del af det tabte i 3. kvartal. Det er selvsagt godt nyt, at de store europæiske økonomier har genvundet en stor del af det tabte fra foråret, men det er samtidig også som forventet. Genopretningen af europæisk økonomi kommer til at fortsætte resten af 2020, men stigende smitte og nye restriktioner kommer til at være en stor udfordring.

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.