Gemt
Presse og Nyheder

IMF er stadig optimistiske for global vækst på trods af handelskrig

IMF (den internationale valutafond) har netop offentliggjort en opdateret prognose for verdensøkonomien – og glædeligt nok har de ja-hatten på.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Kristian Skriver Sørensen

IMF venter en global vækst på 3,9 pct. i år og til næste år. Det er en høj global vækst, hvilket tydeliggør, at vi i øjeblikket har med et både stærkt og bredt baseret globalt økonomisk opsving at gøre. Væksten er på niveau med, hvad IMF forventede i april tidligere i år.

Der er fremgang i både Asien, USA og Europa. Væksten er dog blevet nedjusteret en smule i Europa. Det skyldes, at vi i starten af året har set nøgletal, der ikke er helt så gode, som IMF ellers havde forventet. IMF har særligt en markant nedjustering af væksten i Tyskland 0,3 pct.-point i år. Det er bekymrende set i lyset af, at Tyskland er vores største eksportmarked. På trods af nedjusteringen, så har IMF stadig forventninger om, at væksten i Tyskland bliver på 2,2 pct. i år og 2,1 pct. til næste år – det er trods alt meget pæne vækstrater. IMF fastholder samtidig deres høje forventninger til væksten i USA på 2,9 pct. i år og 2,7 pct. til næste år. Tyskland er vores største eksportmarked – USA er nr. tre på listen – det er med andre ord noget, som spiller en stor rolle for danske eksportører.

Forudsætningerne for dansk eksportvækst er dermed utrolig gunstige – der burde være rigtig gode afsætningsmuligheder for dansk eksport over de kommende år. Kunsten for dansk økonomi bliver dog at kunne følge med. Vi er allerede nu tæt på fuld kapacitetsudnyttelse i dansk økonomi. Herhjemme har beskæftigelsen aldrig været højere, og samtidig melder flere og flere private danske virksomheder, at det er vanskeligt at rekruttere arbejdskraft. Det er derfor afgørende, at vi sikrer en stigende arbejdsstyrke og højere produktivitet i dansk økonomi. Ellers risikerer vi, at danske virksomheder bliver nødsaget til at sige nej til ordrer i udlandet.

Det er derfor vigtigt, at politikerne finder reformværktøjerne frem. Danmark kunne med fordele skele til baggrunden for, at IMF er positive på amerikansk økonomis vegne. Det er særligt den store skattereform, som Trump vandt flertal for sidste år, som ifølge IMF holder gang i væksten i USA.

IMF er dog samtidig bekymrede for optrapningen af handelskrigen mellem USA og Kina. IMF appellerer til, at statslederne undgår disse protektionistiske tiltag som told og i stedet fokuserer på samhandel på tværs af grænser. Vi er bekymrede for, at en yderligere eskalering af handelskrigen ville kunne sætte en stopper for det globale opsving, som endelig er kommet godt i gang.

Link til IMF’s prognose: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2018/07/02/world-economic-outlook-update-july-2018

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.