; ;
Gemt

Ja tak, til klimapartnerskaber

Tirsdag d. 17. september annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at hun og regeringen vil indgå klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaber eller deciderede klimakontrakter om hvordan erhvervslivet kan bidrage til at bekæmpe klimaforandringer og regeringens 70% mål for reduktion af den danske klimabelastning.

Nyhed

Dansk Erhverv | Handel - 2. oktober 2019

Dansk Erhverv er meget positiv overfor invitationen fra statsministeren om partnerskaber. Vi har længe opfordret regeringen til at søge klimapartnerskaber med erhvervslivet for at sikre, at de politiske mål også har hold i virkeligheden, som materialisere sig i tusindvis af virksomheder over hele landet, hvor danskerne hver dag går på arbejde eller har deres gang når de fx fylder indkøbskurven.

Klimapartnerskaberne følger ovenpå en valgkamp som stod i de unges og i klimaets tegn, og et meget klimaambitiøst forståelsespapir, hvor regeringen og støttepartierne hos de Radikale, SF og Enhedslisten bakker op om 70% målet.

Det er også en regering som har ændret i maskinrummet, og indført et nyt koordinerende udvalg – et grønt omstillingsudvalg som skal sikre, at hver gang, der fremlægges politik, så er klimaet og den grønne dagsorden tænkt ind. Statsminister Mette Frederiksen betegnede ændringen som ”en nyskabelse i den danske statsadministration”.

Dansk Erhverv bakker op om regeringens klimadagsorden, og vi arbejder ud fra tre klimapolitiske principper.

1. Fej for egen dør
For det første skal vi feje for egen dør. Det vil sige, at vi skal reducere klimabelastningen i Danmark. Det indebærer blandt andet et øget fokus på at bruge energien smartere, udnytte overskudsvarme, bruge mere grøn el i opvarmning, i erhvervslivet samt i vores biler.

2. Find på skalerbare grønne løsninger
For det andet løser vi kun klimakrisen ved at udvikle skalerbare grønne løsninger, der er de mindre grønne  overlegne på verdensmarkedet, da klimakrisen er global. Cirkulær økonomi, hvor fokus er at genanvende så mange ressourcer som muligt, er en af vejene. I forhold til cirkulære økonomi er Dansk Erhverv allerede godt i gang og driver partnerskaber.

Men der skal også satses massivt på at understøtte udviklingen af skalerbare grønne løsninger som klimaneutrale brændsler til fly, skibe og tung transport, digitalisering og brug af kunstig intelligens samt klimavenlige fødevarer, der alle kan blive det næste danske væksteventyr og samtidig mindske klimabelastningen.

3. Gør en global forskel
For det tredje kan Danmark især gøre en global forskel, hvis vores politik og omstilling kan kopieres af andre lande. Det forudsætter, at vi i praksis viser, at høje klimaambitioner og globalt lederskab på løsning af klimakrisen ikke betyder nedgang i vækst og udvikling.

Det nytter ikke at vælge en politisk linje, hvor man udhuler det økonomiske grundlag for den velfærdsstat vi ønsker. En klimapolitik, der skaber sammenhængskraft, er en politik, der også sikrer vækst og gode arbejdspladser i Danmark.

En politik, som blot lukker danske virksomheder og dermed flytter danske arbejdspladser ud af landet, vil hverken nedsætte den globale klimabelastning eller formå at samle bred opbakning til en grøn omstilling.

Det næste vi kan vente fra regeringen er udspil til en ny klimalov. Den ventes i løbet af efteråret med mål om vedtagelse omkring jul eller i starten af det nye år. De store diskussioner kommer til foråret, når regeringen kommer med deres klimahandlingsplaner, som viser vejen til de 70%.

I Dansk Erhverv arbejder vi på konkrete løsninger som understøtter de tre principper, og vi inviterer derfor alle medlemmer til at komme med input til Dansk Erhvervs politik. Det er de konkrete løsninger, som virker i hverdagen, der kan forene de tre principper og gøre en forskel for klimaet.

Kontakt meget gerne Ulrich Bang, klima- og energichef i Dansk Erhverv for mere information eller hvis du har ideer og gerne vil bidrage.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil