Gemt
Presse og Nyheder

Ledigheden faldt med 357 - mindste fald i 9 uger

Offentliggjorte tal fra Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering mandag viser, at antallet af tilmeldte ledige i sidste uge (uge 39) faldt med 357 personer.

Nyhed

28. september 2020

Mandagens tal viser dermed, at der fortsat er bedring på det danske arbejdsmarked. Alene over de seneste 9 uger er antallet af ledige faldet med intet mindre end 27.138 personer. Samtidig er ledigheden dalet med knap 33.000 personer siden begyndelse af juli. Det er en god nyhed, og en overraskelse af de helt store. Efter en voldsom stigning i arbejdsløsheden i foråret, havde vi ikke forventet, at ledigheden ville falde så kraftigt hen over sommeren og det tidlige efterår. Det vidner om at store dele af dansk økonomi er kommet op i gear igen i forbindelse med genåbningen af samfundet, og flere virksomheder igen er begyndt at ansætte nye medarbejdere.

Mindste fald i ledigheden i ni uger – restauranterne har risiko for at lukke
Sidste uge gav dog det mindste fald i ledigheden i ni uger. Det tyder på, at genopretningen af det danske arbejdsmarked ikke går i et lige så højt gear som tidligere. Det hænger sammen med, at arbejdsmarkedet står overfor en række udfordringer. Det stigende smittetryk og de nye restriktioner lægger en dæmper på aktiviteterne iblandt restauranterne. Mandag morgen offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viste, at 44% af restauranterne vurderer, at der er risiko for at må lukke indenfor de næste 3 måneder som følge af Corona-virussen. Det er endda tal, hvor hovedparten (70-75%) er indsamlet inden Regeringen varslede forstærkede tiltag for at nedbringe stigningen i COVID-19-smitte, hvorfor tallene kan være til den optimistiske side.

De knap 13.000 danske restauranter beskæftiger mere end 55.000 årsværk, og dermed er en væsentlig jobmotor i Danmark. Det er opsigtsvækkende, at en så stor jobmotor som de danske restauranter, er så bekymret for at må dreje nøglen om på sigt. Med den nuværende situation in mente, vil de danske restauranter ikke være med til at nedbringe ledigheden over de næste måneder.

Dertil vil de personer, der mistede deres job i forbindelse med lønkompensationsordningens ophør d. 29. august, først ramme ledighedstallene senere pga. den normale opsigelsesvarsel på 1-3 måneder. I slutningen af august var mere end 25.000 personer hjemsendt med lønkompensation. Det er forholdsvis mange personer, der skal vende tilbage til arbejde eller finde en ny arbejdsgiver, hvis ikke de skal ende i arbejdsløshed.

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.