Gemt

Rekordmange nye virksomheder - men udviklingen står til at vende

Der blev etableret rekordmange nye virksomheder i 1. halvår af 2018. Det viser nye tal fra analysevirksomheden Experian. I løbet af de første seks måneder af 2013 blev der registreret 9.251 nye virksomheder. Siden er der sket en kraftig vækst, og i løbet af de første seks måneder af i år har mere end dobbelt så mange virksomheder set dagens lys.

Nyhed

35. Rekordmange nye virksomheder - men udviklingen står til at vende

pdf

Download

Analyse nr. 35 | 2019 - juli

Den store popularitet for at starte nye virksomheder skyldes blandt andet, at det siden 2014 har været muligt at oprette såkaldte Iværksætterselskaber (IVS’ere), hvor kapitalkravet var blot 1 kr. Men siden 15. april i år er muligheden for at etablere et IVS stoppet og det har allerede sat en dæmper på nyetableringerne herhjemme. I maj i år var der hele 30 pct. færre virksomheder, der så dagens lys, end den maj sidste år. Det samme var tilfældet i juni, hvor der var 27 pct. færre nyetableringer end samme måned sidste år.

Der er altså kommet en kraftig reaktion på udfasningen af IVS’ere. Det dalende antal nyetableringer efter muligheden for IVS er stoppet tyder på, at iværksætterne ikke tilsvarende starter nye virksomheder i de øvrige selskabsformer. Det giver grund til at  forvente, at vi i andet halvår af i år for første gang i seks år vil se et fald i antallet nyetableringer herhjemme.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jasmina Pless

Chefkonsulent for iværksætterpolitik
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil