Gemt

Svensk RUT-ordning er effektiv til at øge arbejdsudbuddet

Indførsel af den attraktive svenske hjemmeserviceordning i Danmark er en effektiv måde at øge arbejdsudbuddet i Danmark. Det viser nyt svar fra Skatteministeren til Folketingets skatteudvalg.

Nyhed

17. Svensk hjemmeserviceordning

pdf

Download

Analyse nr. 17|2019 - 26. februar

Med den danske BoligJobordning kan travle danske familier få hjælp til rengøring, vinduespudsning, havearbejde og børnepasning med skatterabat. Den svenske variant, RUT-ordningen, er væsentlig mere attraktiv end den danske. I den svenske RUT-ordning reduceres fakturaen med 50 pct. af lønudgiften, mens det maksimale tilskud er på 25.000 svenske kroner pr. person for personer under 65 år - og 50.000 svenske kroner pr. person for personer over 65 år.

Det er ikke dyrt at kopiere den svenske ordning i Danmark. Et nyt svar fra Skatteministeren til Folketingets skatteudvalg viser, at det vil koste 225 mio. kr. Skatteministeriet vurderer samtidig, at ændringen vil øge arbejdsudbuddet med ca. 450 fuldtidsansatte. Set i lyset af den lille betydning for offentlige finanser, er det en af de mest effektive skatteinstrumenter til at øge arbejdsudbuddet. Til sammenligning vil en sænkelse af bundskatten med 225 mio. kr. kun øge arbejdsudbuddet med 80 fuldtidspersoner.

Kontakt os

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Jacob Ravn

Souschef pol-analyse og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil