{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024
Af: Tine Østergård Korcyl
Foto: Jeppe Carlsen
I maj kunne Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) endelig klippe snoren ved en ceremoni i Taiwan. Her åbnede CIP sin første store havvindmøllepark i havet ud for Taiwan med 62 store Vestasturbiner, der producerer strøm til 650.000 taiwanske husholdninger og giver Taiwan en kæmpe årlig CO2- besparelse.
Men giver det overhovedet mening at investere milliarder af kroner i en havvindemøllepark i Taiwan, når der er risiko for, at en militær konflikt mellem USA og Kina starter netop her?
Ja, lyder det fra Lars Gert Lose, partner og chef for global public affairs i CIP, der er verdens største grønne kapitalforvalter, som specialiserer sig i at investere gennem udvikling, konstruktion og drift af projekter udelukkende inden for vedvarende energi.
Han fortæller, at CIP har lavet grundige geopolitiske analyser, inden havvindmølleprojekterne i Taiwan blev igangsat. Og at de følger udviklingen nøje, i takt med at andre projekter overvejes.
”Vi har brugt rigtig lang tid på at forstå perspektiverne hele vejen rundt, og på at vurdere det mest sandsynlige udfald i Taiwan. Der er i princippet to ekstreme muligheder. Det ene er evig fred, men det er der nok ingen, der tror på. Det andet er total krig, og det vurderer vi heller ikke er sandsynligt. Vores analyse er, at vi ender et sted midt imellem fred og krig, med et konfliktniveau der går op og ned, som vi har set det igennem de senere år. Grundlæggende har hverken USA, Kina eller Taiwan en interesse i en ødelæggende militær konflikt,” siger Lars Gert Lose.
Ordene kommer fra en, der ved, hvad han taler om. Med en baggrund som topembedsmand i Udenrigsministeriet, heriblandt tre år som departementschef og fire år som ambassadør i USA, kender Lars Gert Lose det geopolitiske spil særdeles godt.
Den erfaring er nyttig, når han og CIP arbejder med at forstå, hvordan geopolitikken udvikler sig med hastig fart, og hvad det betyder for CIP’s investeringsprojekter rundt omkring i verden.
”Vores investeringer har en tidshorisont på 8, 10, 12, 15 år, og det betyder, at vi ikke har råd til at tage fejl, når vi investerer i de meget forskellige globale markeder. Det er andre folks penge, vi investerer – ikke mindst fra de store institutionelle investorer som pensionskasserne, så det er altså dine og mine penge. Derfor bruger vi rigtig meget tid på at forstå geopolitikken og de udviklingstræk, der er, og hvad det betyder for de enkelte markeder.”
Hvad sker der, hvis Trump vinder?
Vi møder Lars Gert Lose på 12. sal i CIP’s nye domicil i Nordhavn. Vi er her for at høre, hvordan CIP navigerer i den geopolitiske tidsalder. I løbet af de sidste par år har CIP udvidet med nye politiske og regulatoriske kompetencer på virksomhedens kontorer på tværs af kontinenter for at kunne følge den geo-politiske udvikling på tætteste hold og for at kunne vurdere, hvilke muligheder og risici der er i det pågældende land, region og marked.
”Et typisk spørgsmål, vi får fra investorer, når de overvejer at investere deres penge igennem CIP, det er, hvad geopolitikken betyder for deres investeringer. Hvad sker der i USA, hvis Trump vinder præsidentvalget? Tør vi fortsat at investere i Taiwan set i lyset af de geopolitiske spændinger? Hvad betyder det, at det globale syd er på vej frem? Hvad sker der i Europa? Hvilken betydning har det, at halvdelen af verdens befolkning skal til stemmeurnerne i løbet af 2024, blandt andet til Europa-Parlamentsvalget, præsidentvalget i USA, Indien, Portugal, Indonesien, Sydafrika, Frankrig og Storbritannien?
Vi har aldrig haft så mange valg på samme tid i lande, der virkelig betyder noget for os. Det kan betyde store ændringer, og det er med til at øge kompleksiteten,” siger Lars Gert Lose og fortsætter:
”CIP skal naturligvis kunne give kvalificerede svar på alle spørgsmål, det er forudsætningen for, at vi kan foretage sikre investeringer. Når vi træffer en investeringsbeslutning, skal vi gerne være 100 procent sikre på, at vi kan få pengene hjem og sikre et afkast til investorerne. Derfor er vi relativt konservative, når vi udvælger projekter, og vi vælger vores markeder med omhu. Vi går kun ind i markeder, hvor det ud fra en samlet betragtning omkring efterspørgsel, regulatorisk stabilitet, politisk vilje, stabile kapitalmarkeder, vind, sol og meget andet giver os – og ikke mindst vores investorer – den rette balance mellem afkast og risici. Derfor er det for eksempel også svært for CIP at arbejde i mere udfordrende udviklingslande.”
Lader sig ikke afskrække
Ifølge Lars Gert Lose er magtrelationerne i verden fuldstændig forandret. De fleste vil i dag – mere end to år efter den russiske invasion af Ukraine – være enige i, at vi bevæger os væk fra den liberale verdensorden og ind i det, man kunne kalde den geopolitiske verdensorden.
Det øger uden tvivl kompleksiteten for globale virksomheder, sammenlignet med tiden under den liberale verdensorden. Med sine 25 års erfaring fra Udenrigsministeriet lader Lars Gert Lose sig ikke afskrække af kompleksiteten han ser det snarere som en interessant udfordring, og ikke mindst en mulighed. Det var jo, som han siger, netop den geopolitiske udvikling, der var en af årsagerne til, at CIP hentede ham ind som chef for global public affairs for to et halvt år siden.
”Det bliver uden tvivl et konkurrenceparameter at kunne manøvrere i kompleksiteten, og ikke mindst at kunne udnytte de mange muligheder, der er i vores branche. Men forudsætningen er, at du er god til at lave dit grundarbejde.”
Hvilke geopolitiske dynamikker kigger CIP på?
”Stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina betyder rigtig meget. Den har afgørende betydning for alt fra konflikterne i Det Sydkinesiske Hav, over de globale handelsspændinger, til konflikterne i Mellemøsten – og meget andet. Vi har også fokus på krigen i Ukraine, og hvordan Kina positionerer sig i forhold til Rusland. Derudover er der udviklingen i det globale syd, som, jeg mener, er noget af det, der kommer til at skabe de mest grundlæggende forandringer for CIP og andre globale virksomheder – for det bliver en fundamental anden opgave at kunne navigere i lande som Indien, Brasilien og Sydafrika fremadrettet.”
Lars Gert Lose mener ikke, at globaliseringen forsvinder, dertil er fordelene ved global samhandel og globale forsyningskæder fortsat for store – trods alt. Men den bliver i langt højere grad regionaliseret.
”Hver region kommer til at have sine egne politiske aktører, regulatoriske rammeværk, sikkerhedspolitiske overvejelser og økonomiske ambitioner. Som global virksomhed er du nødt til at kunne manøvrere i de her regioner inden for den kontekst, der gælder der. Det kræver et særligt regionalt set-up og et regionalt fokus.”
Et væld af muligheder
Når man taler med Lars Gert Lose er det tydeligt, at geopolitik ikke kun er noget, han beskæftiger sig med på kontoret. Det er hans helt store interesse, også uden for kontoret – sammen med rockmusik, men det er en helt anden historie.
Han fortæller, at han altid ser muligheder frem for begrænsninger. Faktisk understreger han, at den geopolitiske verden byder på langt flere muligheder for CIP end tidligere. Energi – og ikke mindst vedvarende energi har indtaget en helt central rolle i alle markeder verden rundt. At gribe de muligheder kræver dog, at CIP er manøvredygtig.
”De geopolitiske forandringer har medført et kæmpe fokus på energisikkerhed i hele verden. I dag handler vedvarende energi om meget mere end at bekæmpe klimaforandringer. Hvis du eksempelvis ser på lande som Japan og Sydkorea, så importerer de i dag langt over 80 procent af deres energi udefra – det er en sårbarhed, som ingen lande kan leve med i en geopolitiseret verden. Det samme gælder i Europa, hvor vi har sat os nogle meget ambitiøse mål, der skal sikre, at vi bliver uafhængige af gas og olie fra Rusland. Billedet er det samme i Taiwan, Filippinerne og mange andre steder. Vedvarende energi er en måde, hvorpå du billigt og hurtigt som land kan opnå energisikkerhed,” siger han og fortsætter:
”Industripolitik er en anden stærk driver for efterspørgslen på det, vi laver. Der er lige nu en kæmpestor konkurrence på verdensplan om, hvem der vinder den vækst og de mange job, der knytter sig til den grønne industri. Inflation Reduction Act i USA var startskuddet til industripolitikken i den vestlige verden. Efterfølgende har EU, Sydkorea, Japan, Canada, Australien og andre lande gjort det samme – alle driver industripolitik for at tiltrække private investeringer til vedvarende energiinfrastruktur, og den udvikling er vigtig at have for øje, når vi skal prioritere vores grønne investeringsprojekter.”
Samtidig ser Lars Gert Lose og CIP et kæmpestort potentiale i det globale syd, som har nogle af de hurtigst voksende markeder.
”Det er nogle af de potentielt mest lukrative markeder for vores investeringer. Det er blandt andet i Indien, Sydafrika, Vietnam, Indonesien og Mexico, hvor vedvarende energi skal op i en meget større skala end nu. Den økonomiske vækst, den voksende middelklasse og efterspørgslen efter grøn energi er meget stærk her.”
Og netop den geopolitiske udvikling driver en del af efterspørgslen i disse markeder, hvor mange internationale virksomheder som blandt andre Tesla og Apple grundet stormagtsspændingerne flytter deres produktion ud af Kina og ind i lande som eksempelvis Vietnam, Indien og Filippinerne, og det skaber et enormt behov for grøn strøm, fordi virksomhederne ønsker at dekarbonisere deres produktion.
Hvordan prioriterer I jeres investeringsprojekter, når I både skal tage højde for nye muligheder og geopolitisk kompleksitet?
”For os handler det om at have en stor, stærk og spredt pulje af projekter, som vi kan udvikle. Vi har først og fremmest en meget stor portefølje af projekter, langt flere end vi har brug for, så vi altid har optionalitet. Det gør det muligt at prioritere projektudviklingen der, afkastet er størst, så vi ikke risikerer at brænde fingrene, fordi udviklingen går i en anden retning end først antaget,” siger han og fortsætter:
”Derudover spreder vi vores risiko på tværs af geografi. I Flagship Fondene sigter vi for eksempel efter at investere cirka en tredjedel i Asien, en tredjedel i Europa, og en tredjedel i Nordamerika. Endelig er CIP’s projektportefølje diversificeret på tværs af teknologi, fortæller Lars Gert Lose.
”Hvilke teknologiprojekter, der er attraktive, kan skifte over tid – det kan være på grund af flaskehalse i forsyningskæderne, ny teknologisk udvikling og så videre. Skal man høste den gevinst og reducere sin sårbarhed, skal man have projekter, der dækker bredt. Hvis eksempelvis priserne på etablering af offshorevind går op, vil vi fokusere mere på for eksempel onshorevind og sol. Lige nu bygger vi mange batteriprojekter i stor skala, for det er det, der fungerer rigtig godt lige nu. Vi kan hele tiden veksle og prioritere efter, hvad der giver de bedste afkast, og det betyder, at vi er mindre sårbare over for store forandringer – herunder geopolitiske forandringer.”
Beredskabsplanerne er klar
I en verden under hastig forandring kan man aldrig vide sig sikker på, at alt går som planlagt. Heller ikke selvom man har lavet grundige geopolitiske analyser. Derfor er det vigtigt at have beredskabsplanerne på plads for alle tænkelige og utænkelige scenarier og den slags planer har CIP masser af.
”Vi er helt klar, hvis tingene ikke går som planlagt og situationen eskalerer! Det er vi nødt til, ellers giver det ikke mening – det er det, vi får vores penge for. Hele CIP’s forretningsmodel er i høj grad at kunne identificere, minimere og håndtere risici. Vi tænker det igennem fra a-z, før vi tager en investeringsbeslutning. Det skylder vi vores investorer.”
Verdens største kapitalforvalter dedikeret til greenfield investeringer i vedvarende energiinfrastruktur.
CIP forvaltede ved årsskiftet mere end 200 milliarder kroner, som er investeret i en bred vifte af projekter og teknologier, heriblandt offshore og onshore vind, solceller, biomasse og Power-to-X over hele verden.
CIP blev etableret i 2012 og har hovedsæde i København.
Virksomheden har i dag omkring 500 ansatte på verdensplan, og derudover har man 12 kontorer rundt omkring i verden, blandt andet i London, Hamburg, Utrecht, New York, Tokyo, Singapore, Seoul og Melbourne.
Lars Gert Lose
Tema:
Geopolitiske spændinger, øget protektionisme og brudte forsyningskæder. Verden er i hastig forandring, og det stiller nye store krav til danske virksomheder. I dette tema kan du møde nogle af de virksomheder, der finder løsninger på tidens udfordringer.