Gemt

Dansk Erhvervs medlemmer har og forventer fortsat rekrutteringsudfordringer

Dansk økonomi er på vej tilbage efter mere end et år med coronakrise, og tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige stillinger i den private sektor nu er på det højeste siden statistikkens start i 2010. Hver tredje af Dansk Erhvervs medlemmer, som det seneste år har rekrutteret eller forsøgt at rekruttere, har måttet opgive på grund af mangel på kvalificerede ansøgere. Virksomhederne forventer også, at det i de kommende 12 måneder bliver svært at rekruttere medarbejdere med de rigtige kompetencer.

Analyse

JULI 2021

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af ledige stillinger i den private sektor i første kvartal 2021 på det højeste niveau siden statistikkens start i 2010. Antallet af ledige stillinger udgjorde i første kvartal 39.300, når der korrigeres for sæsonudsving, hvilket er 3.200 flere ledige stillinger end i fjerde kvartal 2020. Dansk Erhverv har i den forbindelse undersøgt den nuværende rekrutteringssituation for vores medlemmer og deres forventninger til rekruttering af medarbejdere med de rigtige kompetencer i de kommende 12 måneder.

Flere virksomheder har opgivet rekruttering grundet mangel på kvalificerede ansøgere
Coronakrisen har været en uset styrkeprøve for mange af Dansk Erhvervs medlemmer. Alligevel har over halvdelen (57 pct.) rekrutteret eller forsøgt at rekruttere nye medarbejdere inden for de seneste 12 måneder. Blandt de virksomheder, som inden for de seneste 12 måneder har ønsket nye medarbejdere, har hver tredje (32 pct.) minimum én gang opgivet at rekruttere på grund af mangel på kvalificerede ansøgere. Hver femte virksomhed (17 pct.) har flere gange måttet opgive rekruttering.

Virksomhederne oplever problemer med at rekruttere til stillinger på alle kompetenceniveauer
Dansk økonomi er efterhånden på vej tilbage efter mere end et år med coronakrise. Mange virksomheder har derfor de seneste to måneder efterspurgt nye, kvalificerede medarbejdere. Den relevante arbejdskraft har dog for en stor del af virksomhederne været svær at få fat i. Omkring hver fjerde virksomhed (23 pct.), der har haft behov for ufaglært arbejdskraft, har haft svært ved at rekruttere denne type medarbejdere inden for de seneste to måneder. Desuden har mere end fire ud af ti virksomheder (44 pct.), som har haft behov for faglært arbejdskraft,haft svært ved at skaffe det. Omkring hver tredje virksomhed (32 pct.) vurderer, at det har været svært at rekruttere medarbejdere med en mellemlang eller lang videregående uddannelse, mens hele 49 pct. vurderer, at det er svært at skaffe medarbejdere med anden specialistviden eller erfaring. Fælles for virksomhederne gælder – uanset typen af arbejdskraft - at rekruttering af medarbejdere med de rigtige kompetencer hverken er ligetil eller nemt.

Virksomhederne forventer ikke bedring de næste 12 måneder
Dansk Erhvervs medlemmer, som er på udkig efter nye medarbejdere de næste 12 måneder, vurderer overordnet, at det fortsat vil være svært at få fat i kvalificeret arbejdskraft. Hver femte virksomhed (21 pct.), som forventer at få behov for ufaglært arbejdskraft inden for de næste 12 måneder, vurderer, at det bliver svært at skaffe ufaglærte medarbejdere. 38 pct. af Dansk Erhvervs medlemmer forventer, at det bliver svært at få de faglærte medarbejdere, som de kommer til at efterspørge. Mere end hver tredje virksomhed forventer, at det bliver svært at rekruttere medarbejdere med en mellemlang eller lang videregående uddannelse, mens mere end fire ud af ti virksomheder (43 pct.) forventer, at det bliver svært at rekruttere nye medarbejdere med specialiseret viden eller erfaring.

Dansk Erhvervs medlemmer har og forventer fortsat rekrutteringsudfordringer

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil