; ;
Gemt

Flertal af danskerne er imod genindførelse af sodavandsafgiften

I 2013 blev sodavandsafgiften fjernet af et bredt flertal i Folketinget, men diskussionen om sodavandsafgiften er atter blusset op. Denne analyse genbesøger derfor spørgsmålet om sodavandsafgiften og undersøger danskernes holdning til en mulig genindførelse af afgiften. Analysen viser, at et flertal af danskerne ikke ønsker en sodavandsafgift, og at mere end hver fjerde dansker vil handle mere ved grænsen, hvis sodavandsafgiften igen bliver en realitet.

Analyse

JUNI 2022

Sodavandsafgiften blev afskaffet under SRSF-regeringen i 2013 som en del af Vækstplan DK, der var en bred aftale hen over midten i dansk politik. Folketinget har løbende diskuteret, hvorvidt afgiften burde genindføres. Dansk Erhverv har i den forbindelse undersøgt danskernes holdning til en genindførelse af sodavandsafgiften, og hvilken effekt den vil have på danskernes grænsehandelsadfærd.

Et flertal af danskerne er imod en genindførelse af sodavandsafgiften
Næsten to ud af tre danskere (62 pct.) ønsker ikke en genindførelse af afgiften. Det er dermed et flertal af danskerne, som afviser en sodavandsafgift, hvorimod blot hver femte dansker er fortaler for afgiften.

Særligt socialdemokratiske vælgere og blå blok er imod en sodavandsafgift
Modstanden mod en genindførelse af sodavandsafgiften er delvist robust på tværs af politisk overbevisning. Næsten to ud af tre vælgere hos Socialdemokratiet (62 pct.) er modstander af en sodavandsafgift, hvor 71 pct. blandt blå blok er modstander af en sodavandsafgift.

Sodavandsafgift risikerer at flytte forbrug til grænsen
Næsten fire ud af ti danskere (38 pct.) i Vestjylland vil købe en større andel af deres sodavand via grænsehandel, hvis sodavandsafgiften igen bliver en realitet. Det gælder ca. hver tredje dansker i Sydjylland (34 pct.), Østjylland (32 pct.) og Fyn (31 pct.). Det er særligt danskere tættest på grænsehandelsbutikkerne, som vil være mere tilbøjelige til at flytte sodavandsforbruget til grænsen, hvis der kommer en prisstigning i Danmark som følge af en afgift.

Samlet set er det mere end hver anden dansker, som vil have et uændret sodavandsforbrug, men hver fjerde dansker (26 pct) vil købe en større andel af deres sodavandsforbrug ved grænsen, hvis en sodavandsafgift igen indføres. Dermed risikerer en genindførelse af sodavandsafgiften at flytte forbrug fra danske butikker til grænsehandelsbutikkerne, hvilket omgår det danske pantsystem til skade for både klima og miljø.

To ud af tre danskere, som regelmæssigt drikker sodavand, vil ikke ændre deres sodavandsforbrug, selvom sodavandsafgiften blev genindført
Mere end to ud af tre (68 pct.) vil have et uændret forbrug eller større forbrug af sodavand, hvis en afgift på ca. 1,30 kr. pr. liter bliver genindført. Ca. hver fjerde dansker (26 pct.) vil sænke deres sodavandsforbrug ved en prisstigning som følge af en sodavandsafgift. Tallene indikerer, at flertallet af de danskere, der jævnligt drikker sodavand, vil have et tilsvarende forbrug selv efter indførelsen af en sodavandsafgift.

Flertal af danskerne er imod genindførelse af sodavandsafgiften

pdf

Download

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil