Gemt

Mangel på arbejdskraft rammer ikke-offentlige velfærdsleverandører hårdt

Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse viser, at mangel på arbejdskraft er en produktionsbegrænsende faktor for over halvdelen af Dansk Erhvervs private og selvejende, dvs. ikke-offentlige velfærdsvirksomheder på pleje- og socialområdet. Når der er mangel på arbejdskraft hos denne type organisationer og virksomheder, rammer det i sidste ende de ældre og udsatte, der modtager hjælp fra de ikke-offentlige velfærdsaktører. Arbejdspresset på de nuværende medarbejdere stiger, og de ikke-offentlige leverandører må sige nej til at levere velfærdsydelser i det omfang, som det efterspørges. Undersøgelsen understreger desuden, at velfærdsvirksomhederne savner højere reformambitioner, så de får bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft nu og på sigt.

Analyse

MARTS 2022

Hver tredje rekrutteringsforsøg blandt velfærdsvirksomhederne er forgæves
De seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutteringi viser, at der i perioden fra marts til august 2021 har været en markant stigning i den forgæves rekrutteringsrate i såvel den offentlige som den private sektor. Den forgæves rekrutteringsrate beskriver forholdet mellem de rekrutteringsforsøg, som har været forgæves i forhold til alle rekrutteringsforsøg.

I absolutte tal har 19.110 af rekrutteringsforsøgene i sundheds- og socialvæsenet været forgæves i perioden fra marts til august 2021. 7.240 af disse har været stillingsopslag for SOSU-hjælpere og 9.490 har været for SOSU-assistenter. Antallet af forgæves rekrutteringer blandt sygeplejersker ligger på 4.510 og 2.530 for handicaphjælpere.

Rekrutteringsudfordringerne kan betyde, at virksomhederne helt må opgive at besætte stillinger, som de ellers desperat mangler arbejdskraft til. I andre tilfælde betyder det, at der bliver ansat personale, der ikke har de fornødne kvalifikationer. Det kan i sidste ende betyde, at ikke-offentlige velfærdsleverandører ikke kan levere de ydelser til ældre og udsatte borgere, som efterspørges, enten af borgerne selv eller efter aftaler med kommuner og regioner.

Velfærdsvirksomhederne frygter også forgæves rekruttering fremover
Antallet af danskere over 80 år forventes at stige fra ca. 270.000 i dag til ca. 560.000 frem mod 2045. Det svarer godt og vel til en fordobling de næste små 25 år. For at løfte denne omfattende velfærdsopgave, skal der i de kommende år uddannes og ansættes væsentligt mere sundhedsfagligt personale, end i dag.

Ifølge Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse forventer to ud af tre (68 pct.) nemlig, at rekrutteringssituationen bliver svær eller meget svær de kommende 12 måneder. Til sammenligning mener blot otte pct. af virksomhederne, at det bliver lettere. Det er altså allerede svært i dag – og det forventes kun værre frem mod 2030, hvis ikke der bliver uddannet markant flere SOSU’er, sygeplejersker og socialpædagoger i de kommende år.

Mangel på arbejdskraft svækker velfærden
Over halvdelen af de ikke-offentlige velfærdsvirksomheder på pleje- og socialområdet (55 pct.) peger på mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. På pleje- og socialområdet betyder det, at det bliver sværere for ikke-offentlige velfærdsvirksomheder at løse flere af de velfærdsopgaver for ældre og udsatte danskere, som de ellers ville kunne løfte, hvis der havde været kvalificeret arbejdskraft til rådighed.

 

Mangel på arbejdskraft rammer ikke-offentlige velfærdsleverandører hårdt

pdf

Download