{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
De familieejede virksomheder er i høj grad medvirkende til, at mange danskere hver dag har et job at stå op til. En analyse fra Dansk Erhverv viser, at de familieejede virksomheder har en større betydning for beskæftigelsen i Danmark end de beskæftigede selv er bekendt med, og at betydningen er særligt stor uden for de store byer.
NOVEMBER 2022
Det danske erhvervsliv er rammen for både store og små familieejede virksomheder. Nogle af de mest kendte familieejede virksomheder er fx LEGO, Bestseller, Harald Nyborg og JYSK. Men hvor stor betydning har de danske familieejede virksomheder for beskæftigelsen i Danmark? Det blev undersøgt tilbage i 2014 i rapporten ”Familievirksomheder i Danmark”, men det er aldrig blevet undersøgt ved at spørge de beskæftigede selv. Derfor har Dansk Erhverv taget et nyt spadestik og spurgt de danske beskæftigede, om de selv vurderer, at de er ansat i en familieejet virksomhed.
Familieejede virksomheders betydning for beskæftigelsen undervurderes
Befolkningsundersøgelsen viser, at hver femte privatbeskæftigede vurderer, at de er ansat i en familieejet virksomhed i 2022. Det svarer til ca. 450.000 beskæftigede. I rapporten ”Familievirksomheder i Danmark (2014)” anvendes registerdata til at estimere andel beskæftigede i familieejede virksomheder ud af alle privatbeskæftigede i perioden 1995-2010. Dansk Erhverv har lavet en fremskrivning af et tal for 2022 pba. udviklingen fra 1995-2010. Ifølge denne beregning er ca. 790.00 danskere beskæftiget i en familieejet virksomhed i 2022, hvilket svarer til ca. 36 pct. af den samlede private beskæftigelse.
Anvendes ovenstående estimerede 2022-registertal som et mål for den faktiske beskæftigelse i danske familieejede virksomheder, er konklusionen, at en relativt stor gruppe af danskere ikke er bekendt med, at de er ansat i en familieejet virksomhed. Næsten halvdelen af de danskere, som er beskæftiget i en familieejet virksomhed, ved det ikke. Den faktiske beskæftigelse i de familieejede virksomheder fylder dermed langt mere i det samlede beskæftigelsesbillede end den gør i bevidstheden hos de danske beskæftigede.
Beskæftigelse i familieejede virksomheder er mere udbredt i landkommuner end i kommuner med storbyer
På trods af at danskerne undervurderer beskæftigelsen i familieejede virksomheder, er det muligt at anvende tallene til at se på, om der er geografiske forskelle på betydningen af beskæftigelsen med en antagelse om, at undervurderingen ikke er større eller mindre i visse geografiske områder. Inddeler vi Danmark i land-, oplands-, provins- og storbykommuner finder vi, at knap hver tredje privatbeskæftigede i landkommunerne er ansat i en familieejet virksomhed (30 pct.), mens det i storbykommunerne kun er hver syvende (15 pct.), se figur 2. Resultatet viser, at beskæftigelsen på landet og til dels i provinsen i højere grad er afhængig af de familieejede virksomheder end i større byer. De familieejede virksomheder holder dermed i høj grad gang i beskæftigelsen i områder længere væk fra de store byer.