; ;
Gemt

Kina er Danmarks 3. vigtigste samhandelspartner

Indtægterne fra Danmarks samhandel med Kina udgjorde i 2020 i alt 69 mia. kr. og er vokset med 126 pct. siden 2010. Eksporten til Kina står for 5 pct. af den samlede danske eksport. Det placerer Kina på en 6. plads blandt vores vigtigste samhandelspartnere. Men det er alligevel en undervurdering af den samlede værdi af vores samhandel med Kina. Ser vi på den værditilvækst, som eksporten af varer og tjenester i sidste ende skaber for dansk økonomi, ender Kina på en 3. plads blandt vores vigtigste samhandelspartnere, kun overhalet af USA og Tyskland.

Analyse

NOVEMBER 2022

Vigtigt at tage højde for indirekte handel i en globaliseret verden
Den direkte eksport måler den totale eksportværdi af de varer og tjenester, som Danmark sælger til andre lande. Den direkte eksport korrigeres dermed ikke i forhold til, at virksomheder i Danmark importerer input fra udlandet, som herefter forarbejdes i Danmark og sælges videre til udlandet. Værdien af Danmarks samlede direkte eksport afspejler derfor både den værdi, der er skabt i Danmark, og den værdi, som er skabt i udlandet gennem importeret halvfabrikata.

For at tage højde for denne problemstilling kan eksporten i stedet opgøres som eksport af dansk værditilvækst. Eksport af dansk værditilvækst er fraregnet den værdi, der er skabt i udlandet, og måler alene den værdi, der er skabt i Danmark. OECD’s TiVA (Trade in Value Added) datasæt gør det muligt at se, hvilke destinationslande der ender med at forbruge den danske vare eller tjeneste (indirekte handel). Danmark eksporterer indirekte til Kina, hvilket ikke er med i betalingsbalancens opgørelser over den direkte eksport af varer og tjenester

Værdien af Danmarks samhandel med Kina underestimeres i den direkte eksport
Målt ved den direkte eksport af varer og tjenester i 2020 er Kina Danmarks sjette vigtigste eksportmarked. Danmark eksporterede i 2020 for over 62 mia. kr. til Kina. Det svarer til 4,9 pct. af Danmarks samlede direkte eksport målt i betalingsbalancen. Til sammenligning eksporterede Danmark i 2010 for knap 29 mia. kr. til Kina, svarende til 3,1 pct. Den direkte eksport til Kina er dermed mere end fordoblet (117 pct.) på ti år.

Når vi ser på, hvor den danske værditilvækst knyttet til eksporten af varer og tjenester i sidste ende afsættes, udgør Kinas andel imidlertid 7,7 pct. Målt ved værditilvækst for endelig anvendelse er Kina altså vores tredje vigtigste eksportmarked efter USA og Tyskland.

Indtægter til betalingsbalancen fra samhandlen med Kina er steget markant de seneste ti år
Samlet set var de direkte indtægter til betalingsbalancen fra samhandlen med Kina (eksport og formueindkomst) i alt 68,6 mia. kr. i 2020. Til sammenligning var de 30,4 mia. kr. i 2010. Det er mere end en fordobling på ti år (+126 pct.).

Kina er Danmarks 3. vigtigste samhandelspartner

pdf

Download

Kontakt

EU og International

Michael Bremerskov Jensen

Fagchef for international handel
Medarbejderprofil
Erhvervspolitik & Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi
Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom