; ;
Gemt

350.000 danskere tager hvert år en sygedag fra arbejdet, selvom de ikke er syge

Danskernes sygefravær koster hvert år samfundet 46 mia. kr. Sygefravær på grund af sygdom kan ikke undgås, men rigtig mange danskere tager hvert år sygedage, selvom de ikke er syge. Dansk Erhvervs analyse viser, at ca. 350.000 danskere hvert år tager mindst én sygedag, selvom de ikke er syge. Samtidig angiver 30 pct. at de kender nogen, der har gjort det. Niveauet er uændret sammenlignet med tilsvarende tal fra 2020 og 2016.

Analyse

SEPTEMBER 2022

Ca. 350.000 danskere tager en sygedag uden at være syg
Den øverste figur viser andelen af beskæftigede danskere, som har taget minimum en sygedag inden for de seneste 12 mdr., selvom de ikke var syge, eller som kender nogen, der har gjort det. Analysen viser, at andelen, der tager en sygedag uden at være syg, er 12 pct. Dette svarer til ca. 350.000 danskere. Samtidig angiver 30 pct., at de kender nogle i deres omgangskreds, som har taget minimum en sygedag uden at være syg.

Sygefravær uden at være syg kan have store konsekvenser for arbejdsgiverne. Virksomheder må leve med, at medarbejderens opgaver enten ikke bliver løst, eller at øvrige kollegaer skal løbe hurtigere for at nå de opgaver, som den fraværende medarbejder har efterladt. Det kan bidrage til dårlig stemning på arbejdspladsen.

Andelen af beskæftigede danskere, som tager minimum en sygedag årligt uden at være syg, er nogenlunde uændret sammenlignet med tal fra 2020 og 2016. Her var det hhv. 12 pct. og 14 pct. Der er altså stadig en betydelig del af de beskæftigede danskere, der tager en sygedag uden at være syg.

Yngre danskere melder sig oftere syg uden at være det
Den nederste figur viser aldersfordelingen af de beskæftigede danskere, som har taget minimum en sygedag inden for de seneste 12 mdr., selvom de ikke var syge. Figuren viser, at det særligt er de yngre aldersgrupper, der tager en sygedag, selvom de ikke er syge. Der er således 18. pct i aldersgrupperne 18-29 år og 30-39 år, som har taget minimum en sygedag inden for de seneste 12 mdr., selvom de ikke var syge.

Derimod er det kun 5 pct. af de ældste danskere i aldersgruppen 60-70 år, som har taget en sygedag uden at være syg. I aldersgruppen 50-59 år gælder det for 6 pct. De ældre beskæftigede danskere melder sig altså sjældnere syg uden at være det sammenlignet med yngre beskæftigede danskere.

350.000 danskere tager hvert år en sygedag fra arbejdet, selvom de ikke er syge

pdf

Download