; ;
Gemt

Stort arbejdsudbudspotentiale for personer med kroniske sygdomme

Antallet af personer med en række kroniske sygdomme er steget mere end den samlede befolkning i de sidste 10 år, og arbejdsmarkedsdeltagelsen for kronikerne er lavere end for raske personer med samme køn og alder. Samlet set trækker syv kroniske sygdomme 70.000 fuldtidsbeskæftigede personer ud af arbejdsstyrken. Bedre behandling af kronikerne giver dermed potentiale til et øget arbejdsudbud.

Analyse

FEBRUAR 2023

Dansk Erhverv derfor undersøgt arbejdsudbudspotentialet ved større arbejdsmarkedsdeltagelse for personer med kroniske sygdomme.

De kroniske sygdomme inkluderet i analysen er astma, KOL, leddegigt, osteoporose, skizofreni og diabetes type 1 og 2. Analysen viser, at antallet af danskere, der lider af en af de udvalgte kroniske sygdomme, er steget i løbet af de seneste 10 år. Blandt kronikere i den arbejdsdygtige alder er 30 pct. enten midlertidigt eller varigt udenfor arbejdsmarkedet, mens det samme kun gælder for knap 14 pct. af personerne med samme køn og alder, som ikke lider af en af de kroniske sygdomme.

Det betyder, at de syv kroniske sygdomme fører til knap 70.000 færre fuldtidsbeskæftigede personer i arbejdsstyrken. Hvis 25 pct. af forskellen mellem kronikeres og raskes personers arbejdsmarkedstilknytning kunne fjernes, fx ved hjælp af bedre behandling, ville det dermed kunne øge arbejdsudbuddet med knap 17.500 fuldtidsbeskæftigede. Derudover er der også potentiale for samfundsøkonomiske gevinster, hvis personer udenfor den arbejdsdygtige alder blev bedre behandlet.

Stort arbejdsudbudspotentiale for personer med kroniske sygdomme

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Agnete Nielsen

Seniorøkonom og souschef