; ;
Gemt

Næsten 340.000 husstande køber illegalt indførte nydelsesmidler

Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at 12 pct. af de danske husstande har købt nydelsesmidler, som er indført i Danmark uden om det danske moms- og afgiftssystem i løbet af de seneste seks måneder. Det svarer til næsten 340.000 husstande. Den danske statskasse går dermed glip af millioner af kroner i indtægter fra moms og afgifter.

Analyse

NOVEMBER 2023

Grænsehandel og illegal handel betyder lavere afgiftsprovenu
Hvis man køber varer i udlandet og sælger dem videre i Danmark uden at betale moms og afgifter, bliver den danske statskasse snydt for indtægter, ligesom det bliver svært for de danske fødevaremyndigheder at kontrollere fødevaresikkerheden. Derudover kan lovlydige danske butikker og virksomheder ikke konkurrere på lige vilkår.

Som følge af grænselukningen under coronakrisen i 2020, har Dansk Erhvervs tidligere beregninger vist, at en hjemtagning af grænsehandlen vil betyde et øget afgiftsprovenu på 1,2-1,9 mia. kr. om året til den danske stat.

Dansk Erhvervs undersøgelse om illegal handel i Danmark

Dansk Erhverv har igen i år undersøgt, hvor mange danskere der har købt illegalt indførte nydelsesmidler inden for de seneste seks måneder. Det kan være nydelsesmidler som øl, sodavand og slik.

Undersøgelsen viser, at 12 pct. af de danske husstande har købt nydelsesmidler, der er indført i Danmark uden for det danske moms- og afgiftssystem. Det svarer til næsten 340.000 danske husstande. Det er signifikant højere end i 2022, hvor andelen var 8 pct.

Næsten 340.000 husstande køber illegalt indførte nydelsesmidler

pdf

Download

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom