Gemt

Mangel på nye medarbejdere øger arbejdspresset hos 7 ud af 10 virksomheder

En medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at to ud af tre medlemsvirksomheder har haft rekrutteringsudfordringer inden for det seneste år. For 7 ud af 10 af virksomhederne medfører det et stigende arbejdspres blandt de eksisterende medarbejdere.

Analyse

FEBRUAR 2024

Danske virksomheder er presset i søgen efter nye medarbejdere. En undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at to ud af tre virksomheder, der har forsøgt at rekruttere inden for det seneste år, har oplevet rekrutteringsudfordringer. Det har konsekvenser for virksomheden, men i høj grad også for de eksisterende medarbejderes arbejdsgang.


Arbejdspresset er steget som følge af rekrutteringsudfordringer
I 7 ud af 10 virksomheder med rekrutteringsudfordringer er arbejdspresset blandt de eksisterende medarbejdere steget som en konsekvens af, at virksomheden ikke kan rekruttere de medarbejdere, de har søgt. Udviklingen er kun gået én vej siden 2019, så flere og flere virksomheder oplever et øget arbejdspres blandt de eksisterende medarbejdere. Fra 49 pct. i 2019 til 71 pct. i 2023.

Det øgede arbejdspres er en kompleks udfordring, der kræver opmærksomhed fra virksomhederne. Det er ikke blot et spørgsmål om at sikre virksomhedernes konkurrenceevne, men også at bevare en sund arbejdskultur og medarbejdertrivsel. For at håndtere presset er det vigtigt at fokusere på effektive rekrutteringsstrategier, der ikke kun tiltrækker, men også fastholder kvalificeret arbejdskraft. 41 pct. af virksomhederne rapporterer også, at de bruger flere ressourcer på netop fastholdelse. Det understreger ønsket og behovet blandt virksomheder i at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne ønsker at blive. Det kan medvirke til, at virksomheder ikke ender i en situation, hvor de mangler endnu flere medarbejdere og presset på eksisterende medarbejdere stiger yderligere.


Virksomheder omstiller sig pga. rekrutteringsudfordringer
Samme undersøgelse viser også, at 41 pct. af virksomhederne har omlagt arbejdsgange og rutiner som følge af rekrutteringsudfordringer, ligesom 40 pct. har ansat ansøgere med anden kompetenceprofil, end de oprindeligt har søgt. Denne omstilling sikrer tilpasning til de nye omstændigheder, og er en nødvendig overlevelsesmekanisme for mange virksomheder, men kan desværre have konsekvenser for arbejdspresset blandt medarbejderne, der må omstille sig fra vante rutiner.

Mangel på nye medarbejdere øger arbejdspresset hos 7 ud af 10 virksomheder

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom
Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil