Gemt

Demografisk modvind i Sydjylland

I 2040 vil der være 6 pct. færre personer i den arbejdsdygtige alder (20-29 år) i Sydjylland sammenlignet med i dag. Den demografiske modvind kan have store konsekvenser for vækstpotentialet i de sydjyske kommuner.

Analyse

JANUAR 2024

Danmarks Statistiks nyeste befolkningsfremskrivning viser, at vi i 2040 bliver markant flere ældre, end vi er i dag. Samtidig bliver vi markant færre i den arbejdsdygtige alder (20-69 år). Det kaldes
demografisk modvind.

Dansk Erhverv har undersøgt, hvordan den demografiske modvind ser ud i de sydjyske kommuner i den nyeste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik.

Sydjylland er det område, hvor der forventes det største procentvise fald i personer i den arbejdsdygtige alder i 2040
Der er stor forskel på tværs af landet på udviklingen i arbejdsstyrken. Den nyeste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik viser, at 79 af landets 98 kommuner kan forvente et fald i antal personer i den arbejdsdygtige alder (20-69 år) frem mod 2040. Blandt de ti kommuner med den laveste procentvise vækst ligger to af dem i Sydjylland. Fanø og Tønder Kommune ligger begge i bund-ti kommuner i Danmark.

Frem mod 2040 forventes et fald på mere end 26.000 personer i den arbejdsdygtige alder i Sydjylland. Det svarer til et fald på 6,0 pct. i 2040 sammenlignet med 2023. Sydjylland er det område, hvor der forventes det største procentvise fald (5,9 pct. i Nordjylland og Sjælland og Bornholm). De 26.000 personer udgør mere end en fjerdedel af det samlede fald på tværs af hele landet. Det til trods for, at den arbejdsdygtige del af befolkningen i Sydjylland kun forventes at udgøre ca. en tiendedel af den samlede arbejdsdygtige befolkning i Danmark i 2040.

Kun i én kommune i Sydjylland forventes en stigning i antal personer i den arbejdsdygtige alder i 2040. Det er i Vejle Kommune.

I trekantområdet (Middelfart, Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Vejen og Vejle) vil der være 2 pct. færre personer i den arbejdsdygtige alder, mens der i Sønderjylland (Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa) vil være hele 12 pct. færre personer i 2040.

Befolkningsfremskrivningen viser også, at der forventes 60 pct. flere personer over 80 år i 2040 i Sydjylland. Personer over 80 år har et markant større træk på offentlige services end resten af
befolkningen.

Demografisk modvind i Sydjylland

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Regional Erhvervsudvikling

Sharmili Rajagopal

Chefkonsulent
Medarbejderprofil