{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dimittendledigheden for mange videregående turismeuddannelser er høj sammenlignet med gennemsnittet. Der er dog stor variation på tværs af uddannelsesinstitutioner rundt om i landet. Seks ud af ti af de turismeuddannede har heller ikke været beskæftiget i turisme- og oplevelsesbranchen i løbet af de seneste fem år. Mange arbejder i stedet i brancherne offentlig administration, undervisning eller sundhed eller i handel- og transportbranchen. Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse viser også, at virksomheder i turisme- og oplevelsesbranchen generelt forventer at ansætte flere medarbejdere med en videregående uddannelse i fremtiden, dog ikke medarbejdere med turismespecifikke videregående uddannelser.
JUNI 2024
Dansk Erhverv har undersøgt behovet for medarbejdere med videregående uddannelser herunder turismeuddannelser frem mod 2030 blandt 80 af vores medlemmer i turisme- og oplevelsesbranchen. Vi har også undersøgt dimittendledigheden blandt kandidater fra videregående turismeuddannelser i Danmark, og hvilke brancher personer med en videregående turismeuddannelse arbejder i. Analysen viser, at knap hver fjerde beskæftigede i turismebranchen har en videregående uddannelse, og mere end halvdelen af Dansk Erhvervs medlemmer i undersøgelsen forventer at få behov for flere medarbejdere med en videregående uddannelse frem mod 2030. Det er også halvdelen, som forventer at have flere medarbejdere med en videregående uddannelse, der ikke er turismespecifik fremfor medarbejdere med en videregående uddannelse, der er turismespecifik.
Knap hver fjerde beskæftigede i turismebranchen har en videregående uddannelse
Dansk Erhverv har undersøgt uddannelsesbaggrunden for beskæftigede i turisme- og oplevelsesbranchen. Det kan give en indikation af, hvilke kompetencer branchen har brug for. I løbet af 2022 har i alt 315.500 lønmodtagere på et tidspunkt været beskæftiget i turisme- og oplevelsesbranchen. Det dækker over alle medarbejdere uanset om det er én måned eller alle måneder, man har været ansat.
Dimittendledighed for korte videregående turismeuddannelser er 8 pct.
Den gennemsnitlige dimittendledighed på tværs af alle korte videregående turismeuddannelser (serviceøkonomer) er 8 pct. Det er lidt højere end den gennemsnitlige dimittendledighed på tværs af alle korte videregående uddannelser, som er 7 pct.
Dimittendledighed for mellemlange videregående turismeuddannelser er 13 pct.
Den gennemsnitlige dimittendledighed på tværs af alle mellemlange videregående turismeuddannelser er 13 pct., hvilket er højere end den gennemsnitlige dimittendledighed på tværs af alle mellemlange videregående uddannelser, som er 5 pct.
Dimittendledighed for lange videregående turismeuddannelser er 17 pct.
Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at den gennemsnitlige dimittendledighed for lange videregående turismeuddannelser er 17 pct., hvilket er markant højere end gennemsnittet for alle lange videregående uddannelser på 7 pct.
Seks ud af ti turismeuddannede har ikke arbejdet i turisme- og oplevelsesbranchen de seneste 5 år
Dansk Erhverv har undersøgt, hvor stor en del af de personer, der har arbejdet i turisme- og oplevelsesbranchen på et tidspunkt i løbet af de seneste 5 år (2018-2022). Undersøgelsen viser, at mindre end fire ud af ti turismeuddannede har været ansat ét eller flere steder i turisme- og oplevelsesbranchen inden for de seneste 5 år (38 pct.). Mere end seks ud af ti af de turismeuddannede har altså ikke arbejdet inden for turismebranchen inden for de seneste 5 år (62 pct.). Halvdelen af de turismeuddannede i beskæftigelse, der ikke arbejder i turisme- og oplevelsesbranchen, arbejder med offentlig administration, undervisning og sundhed eller handel og transport.
Turisme- og oplevelsesbranchen kommer særligt til at efterspørge flere medarbejdere med kompetencer inden for service og servicemanagement
Mere end halvdelen af Dansk Erhvervs medlemmer i turisme- og oplevelsesbranchen forventer et større behov for medarbejdere med kompetencer inden for service og servicemanagement. Branchen efterspørger kun i lav grad turismeuddannede, men dem de så efterspørger, skal være inden for service og servicemanagement. Derudover efterspørger branchen en masse andre kompetencer, som ikke nødvendigvis er turismerelateret. Mere end en tredjedel af virksomhederne forventer derudover også at få behov for medarbejdere med kompetencer inden for markedsføring og branding; digitalisering og it; ux (user experience), kundeoplevelser og kunderejser; hr, arbejdsmiljø og uddannelse; projektledelse- og udvikling samt salg.